Бомбосховища в Києві "забувають" відкрити: це вже призвело до трагедії. Що показала перевірка "Телеграфу"

Читать на русском
Автор
3595
Число сховищ - у плюсі, але доступ і комфорт - у мінусі
Число сховищ - у плюсі, але доступ і комфорт - у мінусі. Фото Телеграф

"Телеграф" дізнавався, чи доступні цивільні сховища у місті на випадок нових ракетних ударів

Внаслідок чергового ракетного обстрілу Києва у Деснянському районі загинуло троє людей — дві жінки і неповнолітня дитина, ще 10 осіб постраждали. Як повідомляють очевидці, трагедія сталася через десять хвилин після оголошення повітряної тривоги. Місцеві прийшли до поліклініки, щоб пересидіти тривогу в укритті, але їм не відкрили.

Це в етері "Суспільного" підтвердив і чоловік, який втратив свою дружину. "Була тривога. Люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили та й усе. Люди стукали, дуже довго стукали. Були і жінки, і діти. І ніхто не відчинив", – говорить крізь сльози чоловік.

За його словами, уламки впали саме в той момент, коли чоловік побіг на інший бік будівлі гукати, щоб відчинили. Його дружина та донька в цей час продовжували стукати в двері медичного закладу. З його дитиною, каже киянин, усе добре, а от дружині на жаль врятуватися не вдалося.

На резонансну ситуацію вже відреагувала міська влада. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що до медзакладу в Деснянському районі виїхали фахівці департаменту муніципальної безпеки, щоб зʼясувати, чому не було доступу до укриття в поліклініці. Відповідальність за роботу укриття несе керівник поліклініки і глава району, додав столичний градоначальник.

Яка ситуація з іншими укриттями в столиці

Очевидно, після нових масованих ракетних ударів по Києву та інших населених пунктах, руйнувань і жертв знову актуалізувалося питання безпеки та доступності сховищ для цивільних громадян. Напередодні у своєму зверненні на цьому акцентував увагу президент України Володимир Зеленський.

"Телеграф" дізнавався, що наразі відбувається з іншими укриттями в українській столиці.

Нагадаємо, гарант у зверненні від 30 травня заявив таке: "Хочу, щоб мене зараз почули всі представники місцевої влади, які відповідають за конкретні громади, за конкретну територію. Укриття у містах мають бути доступними. Люди мають розуміти, коли і як збільшиться кількість та доступність укриттів. Це відповідальність конкретних посадовців і конкретна відповідальність".

Зазначимо, протягом 2022 року у Києві, за даними КМДА, міська влада збільшила кількість укриттів на 392 об'єкти. З початку 2023 року у столиці офіційно відкрили ще 127 укриттів, а їхня загальна кількість зросла до 4141. Також, як повідомляли раніше в міськадміністрації, у травні продовжувались інспекції сховищ.

І, дійсно, візуально на електронній карті укриттів у Києві щільність червоних "точок безпеки" зросла.

Це сталося частково природно, адже під укриття почали відносити підземні паркінги, цокольні поверхи будівель, підземні переходи тощо. Зазначимо, судячи з даних інтерактивної карти укриттів для населення, згадане вище злощасне сховище в поліклініці було діючим, і таким залишається на ранок 1 червня.

Є ще один нюанс: червоним на карті вище позначене укриття, але реально там сховищ нема, або все закрито. Зелене — в ЖЕКу є сховище, але на карті чомусь не позначено. Синє — в школі є, як це передбачено, сховище, але територія учбового закладу завжди закрита для сторонніх вдень і вночі, і потрапити у тамтешні об`єкти захисту нереально.

Які ще мінуси показала інспекція "Телеграфу"

Журналісти "Телеграфу" точково перевірити деякі з укриттів. В результаті отримали певні висновки: окремі сховища дійсно недоступні у нічний/денний час, якісь з перевірених укриттів доступні й не зачинені, але є запитання до комфорту. Тобто, на онлайн-карті, начебто все покращується, але є чимало "але".

Одна зі столичних шкіл, де, судячи з карти, є укриття, але потрапити туди містянам - зась
Одна зі столичних шкіл, де, судячи з карти, є укриття, але потрапити туди містянам - зась
Деякі об`єкти захисту стоять закритими. Як туди потрапити у разі раптової сирени - питання ще те
Деякі об`єкти захисту стоять закритими. Як туди потрапити у разі раптової сирени - питання ще те
Окремі з перевірених "Телеграфом" сховищ відкриті цілодобово
Окремі з перевірених "Телеграфом" сховищ відкриті цілодобово
Громадяни і самі особливо не переймаються облаштуванням сховищ у своїх будинках
Громадяни і самі особливо не переймаються облаштуванням сховищ у своїх будинках
Об'єкт захисту в одному з будинків у середмісті
Об'єкт захисту в одному з будинків у середмісті
Фото Ігоря Мусієнка
Фото Ігоря Мусієнка
Двері під`їзду для входу в укриття, але вони зачинені. Як туди потрапити навіть вдень, задача не з легких
Двері під`їзду для входу в укриття, але вони зачинені. Як туди потрапити навіть вдень, задача не з легких

А поки що компетентні органи розбираються — хто чи що спричинило трагедію, міська влада скасувала урочисті заходи у всіх районах міста, заплановані до Дня захисту дітей, який традиційно відзначають 1 червня.

Нагадаємо, нещодавно охоронець одного з київських підземних паркінгів вскочив у скандал, заявивши, що люди не можуть там ховатися під час тривоги.

Як повідомлялося раніше, через збільшення кількості обстрілів Києва з боку російських окупантів у місті змінили правила роботи громадського транспорту. Тепер у разі оголошення повітряної тривоги він довозитиме людей до найближчого укриття. Виконання цього розпорядження контролюватимуть працівники Національної поліції.