У Києві підрядник "відмив" 10 мільйонів гривень на реконструкції спорткомплексу

Читать на русском
Автор
1179
Підрядника судитимуть
Підрядника судитимуть. Фото Прес-служба Київської міської прокуратури

Вартість виконаних робіт була завищена практично вдвічі

Історія з реконструкцією фізкультурно-оздоровчого комплексу, розташованого по вулиці Райдужній у Києві, триває вже понад три роки. Як виявилося, один із підрядників навмисно завищив вартість виконаних робіт і таким чином "відмив" близько 10 мільйонів гривень.

Про це повідомили у прес-службі Київської міської прокуратури. Згідно з матеріалом справи, у 2020 році між КП "Спортивний комплекс" та приватним підрядником було укладено договір про реконструкцію будівлі.

Надалі підрядник надав документи, в яких було зазначено, що всі роботи з реконструкції комплексу виконані в повному обсязі. На підставі зазначених в актах даних на рахунки підрядника було перераховано понад 22 мільйони гривень зі столичного бюджету.

У ході проведення експертизи було встановлено, що підрядник навмисно підробив документи і завищив вартість проведених робіт практично вдвічі.

Як мав виглядати комплекс
Ескізний проект реконструкції комплексу на вулиці Райдужній

Своїми діями підрядник завдав збитків бюджету Києва у розмірі близько 10 мільйонів гривень. Обвинувальний акт щодо директора підрядної організації вже направлено до суду. Зловмисника звинувачують у розтраті бюджетних коштів у особливо великих розмірах.

Цікаво, що фізкультурно-оздоровчий комплекс, розташований у Дніпровському районі Києва, почали реконструювати ще 2019 року. Спочатку КМДА затвердила кошторисну вартість у розмірі 78,74 мільйона гривень, проте вже в 2020 році витрати на реконструкцію наблизилися до позначки 170 мільйонів гривень, не рахуючи проектних робіт. До 2018 року комплекс не експлуатувався вже понад 10 років.

Нагадаємо, "Телеграф" повідомляв про те, що заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла про посилення тендерних вимог та централізацію закупівель. Як пояснила Бігун, якщо якась місцева адміністрація дає гроші на бюджетні установи, кожна з яких сама собі тендерить те саме, що й усе, це означає, що ту саму роботу виконують сотні, а іноді й тисячі суб’єктів. З цієї причини і виникає потреба з точки зору KPI зробити результат більш продуктивним і процес більш ефективним.