Вибух у Шевченківському суді Києва: двох військових покарають за недбалість

Читать на русском
Автор
1236
Вибух пролунав у будівлі суду
Вибух пролунав у будівлі суду. Фото Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону

Резонансна справа набула свого продовження

Начальник судової варти та його помічник, які порушили статутні правила несення варти, що призвело до підриву підсудним шести саморобних вибухових пристроїв у приміщенні Шевченківського районного суду, почули свої вироки. Суд взяв до уваги сприяння слідству, визнання провини та щире каяття обвинувачених.

Офіцера та сержанта засудили до мінімально можливих термінів. Про це повідомили у прес-службі Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

Так, п’ятого травня 2023 року, підсудний привів у дію у приміщенні Шевченківського районного суду не менше шести саморобних вибухових пристроїв. Внаслідок події підсудний загинув, а поранення різного ступеня тяжкості отримали співробітники поліції. Крім цього, вибуховою хвилею було значно пошкоджено приміщення суду.

Встановлено, що підсудний тривалий час готувався до втечі з-під варти. Він кустарно виготовив кілька саморобних вибухових пристроїв. Зловмисник планував підірвати їх у приміщенні суду, аби втекти з-під варти, використовуючи паніку.

Прокурорами доведено, що під час перебування у СІЗО та перевезенні арештанта до суду начальник судової варти та його помічник не провели його особистий обшук та не перевірили речі.

Шевченківський райсуд столиці обох обвинувачених визнав винними у порушенні статутних правил караульної служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки.

Суд призначив начальнику судової варти покарання у вигляді арешту строком на 6 місяців, а його помічникові — терміном на 2 місяці, але з відбуванням покарання на гауптвахті.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що вибухи були чутні в будівлі суду в Києві : подробиці НП. За вказівкою міністра внутрішніх справ у Національній гвардії було розпочато службове розслідування за фактом подій, що сталися у Шевченківському суді.

Розслідування розпочато для всебічного та об’єктивного встановлення всіх обставин того, що сталося, зокрема щодо правильності дій особового складу варти НГУ, яка здійснювала конвоювання підсудного до суду.