Чи роздають повістки на тимчасових блокпостах столиці: у КГВА дали двояку відповідь (відео)

Читать на русском
Автор
Блокпости налякали киян
Блокпости налякали киян. Фото КМВА

Повістки видавати не планують, але співробітники ТЦК у будь-який момент можуть відвідати кожен з блокпостів

Київська державна військова адміністрація не має даних про те, що в столиці на пересувних блокпостах, які розгорнули на час проведення навчань, видають повістки. Це пов'язано з тим, що співробітники ТЦК не виконують функцій безпеки.

Про це повідомив речник КГВА Михайло Шаманов. Також він наголосив, що тимчасові блокпости ніяк не пов’язані з мобілізаційними заходами терцентрів комплектації (ТЦК).

Так, у КДВА заявили про те, що на тимчасових блокпостах не планується роздача повісток і дані "заходи" не входять до затвердженого плану навчань, який передбачає розгортання тимчасових блокпостів, встановлення обмежувальних знаків та елементів інженерних загороджень.

Однак у прес-службі столичної військової адміністрації також наголосили, що співробітникам ТЦК та СП ніхто не може заборонити відвідати блокпости, оскільки вони мають право виконувати свою роботу у Києві "дозволеним законодавством способом".

"Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, згідно зі своїми функціональними повноваженнями, не виконують функції безпеки. Але згідно з чинним законодавством і правовим режимом воєнного стану, представники ТЦК і СП мають право здійснювати свою безпосередню діяльність на території міста Києва в дозволений законодавством спосіб", — зазначили у пресслужбі.

Водночас, там запевнили, що наразі їм нічого невідомо про видачу повісток на тимчасових блокпостах. Тому закликали звертатися за детальною інформацією щодо місць та кількості вручених повісток до районних ТЦК та СП.

"За детальною інформацією щодо місць та кількості вручених повісток просимо звертатися до районних Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки", — наголошують у КМВА.

Нагадаємо, що в різних районах Києва з’явилися пересувні блокпости з військовими, які зупиняли автомобілі, а також проводили перевірку документів та багажу.

У мережі злякані кияни одразу почали повідомляти про те, що на цих блокпостах водіям почали активно видавати повістки. Відповідні знімки з’явилися у міських телеграм-каналах у понеділок, 25 грудня.

Потім начальник КДВА Сергій Попко розповів про те, що в Києві з 25 по 28 грудня проходять навчання з безпеки і саме з цим пов’язана поява у столиці тимчасових блокпостів. За його словами, вони не були пов’язані із мобілізаційними заходами терцентрів комплектації (ТЦК).

"В умовах війни захист та безпека Києва та його мешканців — це найважливіше завдання. І її рішення вимагає постійного підвищення рівня навичок, взаємодії та боєздатності всіх структур, що забезпечують оборону столиці. Тому, Угруповання сил та засобів оборони міста Києва у взаємодії з Київською міською військовою адміністрацією, Патрульною та Національною поліцією, а також іншими структурними підрозділами проводитимуть навчання у різних районах столиці з 25 по 28 грудня", — розповів він.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Україні ще раз продовжили дію загальної мобілізації, через що багато громадян і далі отримуватимуть повістки від військкоматів. Більше того, у Раді було розроблено новий законопроект, який має посилити цей процес.