Євробачення-2023 пройде не в Україні: кому віддали право провести конкурс

Читать на русском
Автор
12218
Євробачення-2023 пройде не в Україні: кому віддали право провести конкурс

Україна не зможе вчасно підготуватись до конкурсу через війну.

Логічно, що після феєричної перемоги українського гурту Kalush Orchestra з піснею "Стефанія" на Євробаченні-2022, у 2023-му році конкурс має відбуватися в Україні. Раніше навіть повідомлялося, що був організований спеціальний організаційний комітет, який і займатиметься підготовкою пісенного шоу, проте через війну, розв'язану росією на українській території, конкурс буде перенесено до Великобританії. Нагадаємо, що представник Англії посів друге місце.

Відповідна заява організаторів конкурсу з'явилася у п'ятницю, 17 червня, на офіційному сайті Європейського мовного союзу (ЄМС). Зазначається, що це рішення добре обдумане та проаналізоване.

"Після об'єктивного аналізу Референтна група та керівна рада Євробачення, з глибоким жалем дійшли висновку, що, враховуючи нинішні обставини, гарантії безпеки та функціонування, необхідні мовнику для проведення, організації та проведення "Євробачення" відповідно до Правил конкурсу, не можуть бути порушені … Ми змушені поділитися своїм сумом та розчаруванням у зв'язку з тим, що конкурс наступного року не може бути проведений в Україні" — йдеться у повідомленні.

Також у ЄМС зазначили, що вони підтримують і підтримуватимуть Україну у війні з росією, проте відповідно до правил та для забезпечення безперервності заходу право провести конкурс буде передано Великобританії, яка і посіла друге місце. Уточнюється, що незабаром розпочнуться переговори з владою Англії про можливе проведення Євробачення 2023 року.

Нагадаємо, після перемоги Kalush Orchestra у Турині в Євробаченні-2022 українці запропонували влаштувати конкурс у Маріуполі, Херсоні чи Севастополі. Разом з тим, деяким ця ідея здалася недоречною та схожою на "танці на кістках".

Питання, де проводитиме Євробачення у 2023 році, прокоментував "Телеграфу" продюсер Ігор Кондратюк. На його думку, організацію конкурсу можуть довірити іншому учаснику – Великій Британії, яка посіла друге місце в Євробаченні-2022. Або навіть можливий варіант онлайн.