Тепло й не дуже дорого: за якої температури вмикати опалення, щоб заощадити

Читать на русском
Автор
953
Як заощадити на опаленні без втрати комфорту
Як заощадити на опаленні без втрати комфорту. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Яка температура має бути в кімнатах у холодну пору року

З настанням холодів багато хто замислюється над тим, коли варто включати опалення у квартирі чи будинку, щоб не тільки створити комфортні умови для життя, а й заощадити на рахунках за комунальні послуги.

Питання, при якій температурі зовнішнього повітря слід починати обігрів, і яку температуру підтримувати в приміщенні, вимагає грамотного підходу. Розповідаємо про оптимальні умови для старту опалювального сезону та способи підтримки балансу між затишком та економією.

Умови включення опалення

Рішення про те, коли починати обігрів залежить від декількох факторів, включаючи тип житла, теплоізоляцію та індивідуальні переваги. Проте є загальні рекомендації.

Насамперед враховується температура зовнішнього повітря. Як правило, опалення слід включати, коли температура на вулиці стабільно тримається не вище +8°C протягом кількох днів поспіль. Цей показник не є суворим правилом, але в більшості регіонів такий поріг означає, що без опалення у приміщенні буде холодно.

Також варто врахувати, яка температура у квартирі чи будинку. Для житлових приміщень комфортною вважається температура в межах +18…+22°C. Якщо температура в кімнаті опускається нижче +18°C, це сигнал до того, що настав час включати опалення, зазначає Utopia.

Якщо в будинку чи квартирі хороша теплоізоляція, стіни та вікна ефективно утримують тепло, то опалення можна включати пізніше. У погано ізольованих приміщеннях опалення, навпаки, буде потрібно вже у перші похолодання.

Яку температуру підтримувати, щоб не переплачувати за опалення

Щоб не переплачувати за опалення й одночасно зберігати комфорт, варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • Для комфортного проживання рекомендується підтримувати температуру від +20 до +22°C. Це оптимальний рівень для більшості людей, який забезпечує затишок та не вимагає надто великих витрат на опалення.
  • Для сну ідеальною температурою вважається +16…+18°C. Нижча температура допомагає покращити якість сну і при цьому знижує витрати енергії на обігрів.
  • У коридорах, коморах або в інших місцях, де ви не проводите багато часу, можна підтримувати нижчу температуру — близько +12…+15°C.
  • Встановіть термостат, який дозволить точно контролювати температуру у кожному приміщенні. Це допоможе уникнути перегріву чи зайвого охолодження, що заощадить до 10-20% витрат на опалення.

Попри опалення, не забувайте провітрювати приміщення. Це необхідно для підтримки свіжості повітря та зниження рівня вологості, але робіть це короткочасно, щоб не втрачати багато тепла.

Раніше "Телеграф" тривав п’ять простих правил, які допоможуть економити електроенергію.