Тільки зіпсуєте продукт: бджоляр пояснив, якою ложкою не можна набирати мед

Читать на русском
Автор
Який прилад використовувати для меду
Який прилад використовувати для меду. Фото Unsplash.com

Чи можна черпати мед металевою ложкою

Коли мова заходить про мед, виникає чимало питань про те, як правильно його вибирати, вживати та зберігати. Один із популярних міфів пов’язаний із використанням ложки: нібито металева ложка може вплинути на властивості меду, зробивши його менш корисним. У той же час існує безліч порад, які рекомендують дерев’яні, керамічні або навіть спеціальні ложечки-бочки. Бджоляр із Польщі записав відео в TikTok і розповів, які прилади використовувати для меду.

Вважається, що металеві ложки не підходять для меду через його кислотність, яка може призвести до окислення та зіпсувати як сам мед, так і вплинути на здоров’я людини. Однак сьогодні цей міф має мало спільного із реальністю. Як пояснює бджоляр Войцех, цей міф бере свій початок із минулого, коли столові прилади виготовлялися з м’яких металів, таких як свинець чи мідь. Взаємодія з кислим продуктом, таким як мед, могла призвести до окислення металів, і в результаті люди дійсно наражалися на ризик. Але сучасні металеві ложки здебільшого виготовляються з нержавіючої сталі, яка не вступає в реакцію з медом, не впливає на його смак та корисні властивості.

Однак є рекомендація не залишати металеву ложку у меді на довгий час.

Якою ложкою не можна черпати мед

При виборі приладу для меду варто врахувати ще один важливий фактор. У мед не можна опускати ложку, яка контактувала з іншим продуктом, наприклад, чаєм, молоком чи будь-яким іншим напоєм. Залишки рідини або частинок на ложці можуть перенести бактерії в мед і призвести до бродіння. Це не тільки зіпсує смак, а й зменшить його властивості. Тому навіть якщо ви використовуєте дерев’яну ложку, не опускайте її в банку після того, як вона побувала в чашці з напоєм або була облизана.

Раніше "Телеграф" розповідав, як повторно використовувати олію. Виявляється, її не завжди обов’язково утилізувати відразу після приготування.