Українці люблять вітчизняний соул, хіп-хоп та R’n’B. Кого найчастіше слухають на Shazam та Apple Music

Читать на русском
Автор
16905
Артисти з типово українськими іменами Skylerr, YakTak та Kola
Артисти з типово українськими іменами Skylerr, YakTak та Kola. Фото Колаж "Телеграфу"

Українські слухачі віддають перевагу "чорній" музиці вітчизняного розливу

Українська популярна музика знову переживає ренесанс, як це вже було наприкінці 1980-х – на початку 1990-х, коли фестиваль "Червона рута" запалив безліч нових зірок, які співають українською. "Телеграм" дізнався, які вітчизняні виконавці увійшли до топів Shazam та Apple Music і дійшов висновків, що українська молодь воліє слухати молодих артистів, які працюють у традиційно "чорних" стилях – хіп-хопі, соулі та R’n’B.

Рarfeniuk "Провела екскурсію"

Цей трек був написаний зовсім недавно – у грудні минулого року, і одразу став вірусним хітом. Ілля Парфенюк із Дніпра, який виступає під нікнеймом Рarfeniuk, начитав "Провела екскурсію" прямо в салоні тролейбуса, виклав у TikTok і, як то кажуть, прокинувся знаменитим. 200 тис переглядів у TikTok, понад 10 млн переглядів на YouTube, перший сольний концерт у Києві.

YakTak "Чекає вдома" (feat. DOVI)

Ярослав Карпук, відомий з лютого 2022 року як YakTak, теж молодий – згідно з Вікіпедією, йому всього 17. Народився на Волині, зараз навчається співу в Київській муніципальній академії естрадного та циркового мистецтв. Любов до музики йому прищепили дідусь із бабусею, які викладали у музичній школі. Три роки тому вийшов у суперфінал (друге місце) 5-го сезону телешоу "Голос. Діти". Минулої весни кліп YakTak "Наречена" набрав понад 3 млн переглядів на YouTube. Його фішка читати реп під гітару.

Wellboy "Додому"

Wellboy — той щасливий випадок, коли артистові немає потреби вигадувати звучний псевдонім: виконавця та автора пісень із Сумщини звуть Антон Вельбой. Він отримав популярність ще три роки тому, коли вийшов у фінал 10-го сезону телешоу "X-Фактор" (за підсумками посів третє місце). А вже 2021 року Wellboy виступив на головній сцені фестивалю Atlas Weekend. Став першим українським виконавцем у топ-50 Spotify Ukraine, тож його нинішній успіх у топах Shazam та Apple Music цілком заслужений. Музикант трохи картавить, що тільки на руку його виконавській манері в стилі R’n’B.

Kola "Тобі собі"

Під цим псевдонімом ховається виконавиця у стилі українського R’n’B харків’янка Анастасія Прудіус. Так само, як Wellboy та YakTak, Kola брала участь у низці пісенних шоу на ТБ: "X-Фактор" (2013), "Голос країни" (2016, 2021) тощо, а також у нацвідборі "Євробачення 2017" та міжнародному конкурсі "Нова хвиля 2016" у Сочі, про що згодом шкодувала, що поїхала до країни-агресора. Пісні пише сама.

Kavabanga Depo Kolibri "Sometimes"

І знову хіп-хоп із Дніпра, цього разу ціла група, яку назвали за прізвиськами учасників Олександра Плісакіна, Романа Манько та Діми Лелюка. На тлі інших колег Kavabanga Depo Kolibri виглядають ветеранами – вони відомі понад десять років. Як написано на їхній сторінці в мережі, "сьогодні KDK вважається однією з найпопулярніших реп-груп на території України, Росії та Білорусі". Відверто кажучи, хвалитися тут особливо немає чим. Але з читки, так би мовити, рядок не викинеш.

Adam "Повільно"

Дебютний альбом київського нео-соул-гурту Adam під назвою "ЧюзМюз" у 2017-му увійшов до списку найкращих записів року. Рухаюча сила Adam – подружня пара: саундпродюсер, автор пісень Міша Клименко та його Єва, за сумісництвом муза колективу та шоувумен Саша Норова. Її танці на сцені надають і без того чуттєвим соул-композиціям додатковлї напруги. Окрім пісень для Adam, Михайло Клименко пише музику для українських телеканалів.

Нікіта Кісельов "Романтично"

Ще один представник українського нео-соулу — Микита Кисельов — позиціонує себе як "співочого композитора". Романтичний кліп, знятий біля Центрального загсу столиці з реальними нареченими в кадрі лише за тиждень набрав 300 тис. переглядів на YouTube. Як зізнався сам автор і виконавець, так проникливо заспівати про кохання вийшло тому, що він закохався сам. До речі, Кисельов провів в окупованій Бучі три тижні, про що писав у Facebook — і про бомбардування міста, і про розстріл мирних жителів.

Skylerr "Чому вона?"

Як і Рarfeniuk, Skylerr (псевдонім 23-річної Валерії Кудрявець із Білгорода на Одещині) – свіже ім’я у вітчизняному шоу-бізнесі. Переможниця телешоу "Співай, як зірка", в якому вона брала участь ще школяркою, Skylerr прокинулася знаменитою після дебютного хіта "Вечорниці", який написала за 40 хвилин. А стала популярною на всю країну, як і більшість молодих українських артистів, завдяки вірусному ролику в TikTok.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" провів дослідження, скільки відсотків українців все ще слухають музику ворога.