Після цього насіння точно зійде: що потрібно з ним зробити перед посівом

Читати російською
Автор

Підготуйте насіння за допомогою двох способів, щоб точно отримати щедрий урожай

Багато городників рекомендують попередньо замочувати насіння, щоб збільшити шанси на сходи. Не менш важливий етап – стратифікація, яку необхідно провести перед посівом. Напис, що насіння потребує стратифікації, можна часто зустріти на упаковках.

Що таке стратифікація насіння, навіщо вона потрібна і як її провести? Свої поради на цю тему озвучили у блозі s.sad.ua в Instagram.

Якщо говорити просто, то стратифікація – це імітація зимових умов, які дозволять перейти насінню від стану спокою до активного зростання. Фактично стратифікація, пояснюють у блозі, це підготовка насіння до розвитку.

За словами досвідчених городників, без проходження стратифікації насіння може не зійти. Особливо великий ризик невдачі при різкій зміні температурно-вологих умов середніх та північних регіонів нашої країни.

Дачники рекомендують виконувати стратифікацію насіння у домашніх умовах двома способами. По-перше, ви можете провести природну стратифікацію насіння. Тобто посіяти насіння під зиму або дуже ранньою весною. Однак цей метод підходить не всім культурам.

Другий варіант більш універсальний. Йдеться про стратифікацію насіння у холодильнику. Для цього посійте насіння у вологий ґрунт і розмістіть на нижній полиці холодильника. Термін підготовки дивіться на упаковці. Альтернатива: віднести контейнери з насінням до підвалу з температурою близько 4 градусів зі знаком "плюс". Досвідчені городники у другому випадку дають важливу пораду: потрібно регулярно перевіряти насіння та ґрунт на вологість і доступ повітря (без повітря виникає ризик цвілі).

Раніше "Телеграф" розповідав, з яких причин розсада може гнити. Невеликі правила допоможуть виростити міцні рослини.