"Нуль толерантності до фашистів": опальних "кроликів" Мойсеєнка та Данильця покарали за підтримку росії

Читати російською
Автор
Новина оновлена 04 травня 2023, 13:47

Коміки зібралися на гастролі у США, але українці жорстко відреагували

Дует українських коміків Володимира Мойсеєнка та Володимира Данильця з 2014 року продовжував виступати в росії, говорив про "братовбивчу війну", а напередодні повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року, скаржився російським пропагандистам на цькування в Україні. Тепер же "кролики" анонсували гастролі США й Канадою, проте українці їх покарали за багаторічну роботу на агресора.

З дев’яти концертів за кордоном уже скасовано вісім. Детальніше про бойкот проти зрадників розповів підприємець Деніел Тонкопі у Facebook.

Так, Мойсеєнко та Данилець запланували у квітні 2023 року низку концертів у США й Канаді, включаючи такі міста: Філадельфія, Нью-Йорк, Чикаго, Майамі, Денвер, Сіетл, Сан Дієго, Лос-Анджелес, Ванкувер. Проте в українській діаспорі відреагували, враховуючи антиукраїнську позицію коміків.

Автор перерахував кілька промовистих фактів про "кроликів":

  • У 2015 році й Данилець, й Мойсеєнко потрапили до бази "Миротворець" за участь у російській пропаганді.
  • Гастролювали росією і висміювали Україну.
  • Підтримка наративів про "братні народи" та ідеї об’єднання росії і України.
  • В 2020 році в ефірі телеканалу "112 Україна" один із коміків заявляв, що перехід телемовлення в країні на українську мову, як і загалом українізація, не потрібен народу. А ще порівнював ініціаторів і прихильників закону про українську мову з фашистами. (Ефіри каналу "112 Україна" на поточний момент недоступні, але про висловлювання Данильця повідомляли українські ЗМІ, зокрема Obozrevatel).

"Короче, зрозуміло, що хутро у кроликів на 100% із вати. А ми чудово знаємо, що треба робити з такими артистами. Скасовувати. Нуль толерантності до фашистів і до тих, хто підтримує фашизм", — йдеться у публікації.

Українці зв’язалися з концертними майданчиками, промоутерами та організаторами туру, також підготували листи до мерії. Вдалося відмінити 8 із 9 концертів. Над єдиним заходом у Нью-Йорку, додав Тонкопі, "працюють".

"Впевнений, що теж скасуємо. Якщо ні, то організовуватимемо протести і підключатимемо інші канали. Українська підтримка в Нью-Йорку потужна, там багато наших, тож "кроликам" буде не до сміху", — додав автор поста.

Бойкот "кроликів"

Додамо, що у своїх соціальних мережах Данилець та Мойсеєнко не висловлювалися про напад росії на Україну 24 лютого 2022 року. Останнім часом їх неодноразово помічали у Києві, зокрема на благодійних заходах, про що йдеться в одному з роликів на Youtube.

До російського повномасштабного вторгнення дует коміків гастролював по росії, брав участь у тамтешніх шоу ("Аншлаг" і новорічні вогники, наприклад). Зокрема, у 2016 році на телеканалі "Росія" Мойсеєнко та Данилець разом із Наталією Корольовою брали участь у "Блакитному вогнику", де виконали сатиричну пісню на тему заборони російським авіаперевізникам літати в Україну. Деякі фрагменти зйомок і виступів в рф можна знайти і в соціальних мережах дуету.

Українці періодично давали інтерв'ю російським пропагандистам. Зокрема, йшлося про їхній намір давати концерти в рф уже після анексії Криму та початку російської агресії на сході України.

"14-16 рік, так на мене косо дивилися, навіть хтось міг сказати: "Шо, знову до москалів?". Я кажу: "Так, знову, я не соромився ніколи", — говорив Данилець в інтерв'ю Борису Корчевниковому в програмі "Доля людини" від 2 лютого 2022 року.

У цій же передачі артисти заявили про "травлю" в Україні.

"Почалося цькування в Україні, що ми знімаємося в програмі в країні-агресорі. У зв'язку з цим нам зірвали два сольні концерти в Трускавці", — розповів Мойсеєнко.

Двома роками раніше, у 2020 році в інтерв'ю Олені Бондаренко для ресурсу "Ехо Києва" Данилець прямо заявляв про "братовбивчу війну".

"Брати участь у братовбивчій війні ми не хочемо. Наша позиція — це братовбивча війна, і ми повинні все зробити для того, це не тільки ми з Вовою, а наш народ має зрозуміти, ті, хто керує нами, що це треба закінчувати як можна швидше. І обирали нашого президента заради того, щоб закінчити цю війну. Цей конфлікт, я війною не хочу це називати, конфлікт важкий, він залишить слід у кожного українця…" — вважає Данилець.

Також у цій бесіді Данилець наголошував, що "Україна любить росію".

Варто зазначити, що багато програм за участю Мойсеєнка та Данильця недоступні для перегляду в Україні, оскільки випущені на російських ресурсах. Деякі фрагменти інтерв'ю і виступів Данильця та Мойсеєнка зібрані у матеріалі "Як коміки Данилець та Моісеєнко перетворилися на рупори кремля" проєкту "ГРОШІ" на їхньому Youtube-каналі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що після багатьох років роботи у росії в Україну повернулася співачка Світлана Лобода. Артистка стала співати українською та всіма силами намагається відвоювати місце у нашому інформпросторі. Щоправда, багато співвітчизників звинуватили її у спробі "перевзутися".