Почорніння томатів: чим обробити помідори, щоб позбавитися фітофтори

Читать на русском
Автор
4701
Не забувайте про захист томатів від інфекцій
Не забувайте про захист томатів від інфекцій. Фото Freepik

Якщо обприскувати рослину особливими засобами, то отримаєте розкішний урожай томатів

Одна з найпоширеніших інфекцій у томатів – фітофтора. Щоб плоди не зіпсувалися від почорніння, слід захистити їх перевіреними засобами дачників.

Щоб запобігти фітофторі на помідорах, обробляйте рослину саморобними розчинами. Про це розповідає "Земляк".

Фітофтора у помідорів: способи боротьби

По-перше, дачники можуть обробити томати часниковим розчином. Для цього 100 г зубчиків часнику залийте 1 склянкою води, залиште на добу. Після цього процідіть, долийте 10 л води і додайте 1 г марганцівки. Обробляти рослину слід раз на 10-12 днів.

По-друге, захистити рослину від хвороб городникам допоможе звичайна солома. Просто змішайте 1 кг соломи з 10 л води, за бажанням додайте трохи сечовини. Після 3-4 днів настій буде готовим, процідіть рідину і обприскуйте грядки з томатами.

По-третє, у боротьбі з грибком на помідорах знадобиться молочна сироватка. Необхідно розбавити інгредієнт водою в рівних частинах та щодня проводити обробку культури.

Зола – ще один спосіб запобігти фітофторі на помідорах. Обприскування здійснюють тричі: після того, як розсада прийнялася, перед цвітінням і до появи зав’язей. Як зробити розчин? Висипте піввідра золи у 10 л води, залиште на 2-3 дні. Долийте до отриманого настою 10 л води та додайте 20 г рідкого мила.

Деякі дачники використовують для обробки помідорів від грибка гній. Півкіло гною розводять у відрі води, потім цією сумішшю обприскують рослини.

І останній ефективний метод позбавлення від фітофтори передбачає використання кухонної солі. Склянку солі всипають у 10 л води. Таким розчином можна поливати помідори не частіше ніж один раз на місяць.

Раніше "Телеграф" розповідав, як прискорити дозрівання томатів просто на грядці. Досвідчені городники користуються вправним трюком.