Чим обробити льох перед закладкою овочів: ці засоби захистять від вологи та грибка

Читать на русском
Автор
67541
Ідеальне місце для зберігання врожаю
Ідеальне місце для зберігання врожаю. Фото handiwork.info

Перед закладкою овочів льох потрібно вичистити та просушити

Погріб — ідеальне місце для зберігання овочів, фруктів та заготовок. Але тільки за умови, якщо в приміщенні сухо і немає плісняви. Адже головна причина псування овочів під час зберігання – вогкість.

Якщо на стінах льоху з’явилася пліснява, а на стелі — конденсат, у таке сховище в жодному разі не можна закладати овочі. Для початку необхідно провести обробку приміщення.

Чим обробити льох перед закладкою овочів

До виникнення підвищеного рівня вологості у льоху призводять:

  • проблеми з вентиляцією
  • високий рівень ґрунтових вод
  • проникнення вологи із ґрунту.

Потрібно добре обстежити льох і усунути першопричини появи вогкості — зробити вентиляцію, прочистити вентиляційні отвори, закласти тріщини та облаштувати дренажну систему.

Після цього винести з льоху всі стелажі, полиці, контейнери, ящики, кошики тощо. Ретельно вимити їх та просушити на свіжому повітрі.

Усі дерев’яні поверхні потрібно обробити насиченим розчином перманганату калію (марганцівки) або 10%-м розчином мідного купоросу.

За допомогою щітки необхідно прибрати цвіль з усіх поверхонь у льоху.

Для захисту від плісняви обробити всі стіни, стелю, полиці розчином оцтової або борної кислоти (20 мл кислоти на 1 л води)

Продезінфікувати приміщення допоможе мідний купорос. Для дерев’яних поверхонь — 10% розчин, для цегляних — 5%.

Після дезінфекції та ретельного провітрювання льоху його потрібно просушити.

Як просушити льох

Один із найдієвіших способів просушити льох – побілка стін та інших поверхонь вапном. Воно вбирає в себе вологу з повітря, завдяки чому знижується рівень вологості у приміщенні.

Добре допомагає просушити льох і хлористий кальцій. Засіб розкладають у льоху на добу, потім збирають, просушують (шляхом прогрівання або прожарювання) і знову використовують, доки не зникне вогкість.

У разі використання цих засобів не можна нехтувати засобами індивідуального захисту. Потрібно обов’язково захищати шкіру, дихальні шляхи та очі.

У продезінфікований та висушений льох можна закладати новий урожай.

Не допустити появи плісняви та грибка допоможуть:

  • сіль та попіл. Розставлені по кутах ці адсорбенти вбиратимуть зайву рідину;
  • суха тирса також здатна знизити рівень вологості. Достатньо розсипати її у льоху, а як намокне зібрати та замінити на нову;
  • картонні коробки — найпростіший і найдоступніший спосіб прибрати зайву вологу. Потрібно тільки не забувати міняти намоклі коробки на нові.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, коли потрібно збирати врожай буряків на ділянці.