На Землю мчить одна з найсильніших магнітних бурь року: її викликав потужний спалах на Сонці (відео)

Читать на русском
Автор
1631
Магнітна буря вируватиме кілька діб
Магнітна буря вируватиме кілька діб. Фото Відкриті джерела

Вчені розповіли, чого чекати від потужної магнітної бурі

На Сонці стався потужний сонячний спалах класу M9.8 або з К-index 5-6 балів. За словами деяких учених, Землю накриє найсильніша за рік магнітна буря.

Як повідомляють на порталі Space, спалах на Сонці стався сьогодні, а магнітна буря очікується 30 листопада та 1 грудня. У деяких північних країнах навіть є можливість побачити полярне сяйво через взаємодію магнітного поля Землі з частинками сонячного вітру.

За даними вчених, на Сонці відбулося виверження надгарячої плазми, відоме як корональний викид маси (КВМ) у бік Землі. Клас сонячних спалахів M9.8 знаходиться всього в кількох процентних пунктах від того, щоб його можна було віднести до класу X, найпотужнішого класу сонячних спалахів. У той же час деякі дослідники запевняють, що викид корональної маси якраз можна зарахувати до найвищого класу.

Згідно з іншою класифікацією, спалахи на Сонці оцінюють за шкалою від G1 до G5, де G1 – посилення полярної активності навколо полюсів та незначні коливання в електропостачанні, а G5 – найекстремальніший рівень сонячних спалахів, який може викликати повне відключення радіозв’язку на всій освітленій стороні Землі. Завтрашню магнітну бурю оцінюють у G1, а ту, що буде у четвер, у G2.

Різні сонячні супутники НАСА вже спостерігають за потенційними плазмовими бурями, що прямують у напрямку Землі, проте пік припаде на 30 листопада та 1 грудня.

У мережі також публікують відео того, як утворювався спалах на Сонці. А вчені жартують, що єдина нагода для паніки — це встигнути забронювати рейс до північних широт, щоб подивитися світлове шоу.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, якою буде погода в останній день листопада. Опади поки що стануть на паузу, але казати про покращення погодніх умов не можна.