Окупанти залишили мільйон українців без зв’язку: як залишатися в курсі подій

Читать на русском
Автор
2276
Вишка стільникового зв’язку
Вишка стільникового зв’язку. Фото cryptoworld.su

Загарбники також запустили на окупованих землях черговий фейк

На Херсонщині окупація росіян розширилася не лише на органи місцевої та державної влади — вони обрубали в регіоні український зв’язок. Таке саме сталося і на території Запорізької області в окупованих районах. На цих територіях до війни проживало понад мільйон українських громадян.

Як повідомили у Держспецзв’язку, проблеми у мешканців територій почалися з інтернетом та мобільним зв’язком на день раніше, а потім послуги остаточно було відключено.

Причина втрати зв’язку – обрив оптоволоконних магістральних ліній та відключення електрики на обладнанні операторів. Проблеми виникли одночасно в усіх операторів як зв’язку, і інтернету. У відомстві зазначили, що це чергова спроба обмежити українцям на окупованих територій доступ до інформації про хід війни та поширити пропаганду як єдине джерело даних.

На цьому окупанти не зупинилися – вони почали розповсюджувати фейки про те, що зв’язок відключила українська влада. У Держспецзв’язку це спростовують. Вони вважають, що відключення українців від національних операторів зв’язку, як і запровадження "рубльової зони" та податків окупантам робляться для створення "видимості квазіутворення" для росіян.

Як залишатися на зв’язку з Україною

Навіть у разі відключення ТБ, інтернету та мобільного зв’язку дізнаватися про українські новини можна. На допомогу прийде радіо. Старі приймачі можуть упіймати передачу на середніх хвилях: 1278, 1404, 873, 657 кГц.

Також українські канали розкодовані за супутником:

▪️ супутник: Hotbird 13;

▪️ частота: 11219 МГц;

▪️ поляризація: H (горизонтальна);

▪️ символьна швидкість: 29 900;

▪️ корекція помилок: FEC 3/5.

Раніше "Телеграф" писав, що, крім того, що населення на окупованих територіях "кошмарять", наприклад, обстрілюють житлові будинки у Василівці або виселяють село на Херсонщині, вони ще дивно висловлюються про майбутнє цих територій. Варіант, що Україні вдасться їх звільнити вони не розглядають і варіанти припускають різні.