Море вишиванок та прапорів України: вражаючі фото та відео Маріуполя до вторгнення

Читать на русском
Автор
4394
Свято збирало багато маленьких українців
Свято збирало багато маленьких українців

Парадом вишиванок святкування не обмежувалося

В Україні 19 травня відзначається День вишиванки. Зазвичай цього дня в країні проводяться барвисті масові заходи — ходи в національному одязі, фестивалі, але війна внесла свої корективи в життя українців.

У Маріуполі до окупації свято проходило з розмахом — фотографіями з мирного життя поділилася Маріупольська міська рада.

Чому росії не виграти війну проти України?

Фотографії зроблено три роки тому. В урочистій ході тоді пройшли сотні людей, ще більше – приєдналися до свята у Театральному сквері пізніше.

Марш до Дня вишиванки у Маріуполі, 2019 рік
Марш до Дня вишиванки у 2019 році
Марш до Дня вишиванки у Маріуполі, 2019 рік
На святі збиралися і діти, і дорослі

Хода закінчувалася на Театральній площі перед Драматичним театром. Саме на ній українські громадяни написали слово "Діти", сподіваючись уберегтися від російського авіабомбардування.

Маріуполь до і після
Окупанти зруйнували театр, у якому ховалися люди

На фотографіях дуже багато дітей у національному одязі. Як у 2019 році зазначав мер міста Вадим Бойченко, з кожним роком учасників ходи ставало дедалі більше.

День вишиванки в Маріуполі
На святі проводилися виступи, грала жива музика
Діти в Маріуполі
День вишиванки у Маріуполі збирав безліч дітей
День вишиванки в Маріуполі
На свято приходили сім’ями

Свято у місті було традиційним – ходи проводилися кілька років поспіль. У 2020 та 2021 році святкування змінилося через пандемію.

День вишиванки у Маріуполі у 2018 році

Нині колись процвітаюче промислове місто на південному сході країни лежить у руїнах. У дворах замість дитячого сміху – могили його мешканців.

Як раніше писав "Телеграф", із останнього оплоту українських військових вдалося вивезти частину захисників, поки що — на непідконтрольну територію. Вони боронилися на заводі "Азовсталь". Він став символом і росіяни хочуть його знищити, попри економічну важливість.

Постійні бомбардування підприємства загрожують також і екологічною катастрофою, яка може торкнутися не тільки Азовського моря, а й акваторій, що сполучаються з ним.