На ЗАЕС буде рф або випалена земля: військові експерти пояснили суть нової провокації путіна

Читать на русском
Автор
5168
Територія ЗАЕС окупована
Територія ЗАЕС окупована. Фото Енергоатом

Фейкову заяву могли поширити, щоб відволікти увагу від існуючої загрози.

Російські окупанти створюють небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС, обстрілюючи з її території Нікополь, розташувавши неподалік свою техніку та частини, а також загрожуючи світові обстрілами атомної станції. При цьому вони всіляко відхрещуються від обстрілу ЗАЕС. Напередодні в мережі був поширений скріншот повідомлення із соцмережі, де цитували нібито генерал-майора Валерія Васильєва. Він нібито погрожував зробити територію "випаленою пустелею", якщо вона не буде російською.

Як відзначають дослідники Інституту вивчення війни (ISW), повідомлення, ймовірно, є хибним і може відвертати увагу від реальних ризиків. Серед них аналітики назвали мінування станції та небезпечне зберігання зброї біля ядерних реакторів та сховищ ядерних відходів.

В ISW вважають, що ризик ядерної катастрофи росія використовує, щоб тиснути на Захід та знизити військову підтримку українського контрнаступу. Що ж до нібито заяви Васильєва, то за даними міського голови Енергодару Дмитра Орлова, Валерій Васильєв, генерал, начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту справді майже три місяці керуй окупантами в Енергодарі та Мелітополі. Мер зазначає, що на його совісті не лише пропаганда, а й відправка людей на тортури. Але він на початку травня "зник".

У російському міноборони заявили, що Васильєв нібито перебуває в Узбекистані. Але незалежно від походження тексту, дослідники вважають, що це непряме повідомлення і не є офіційним.

Випалена земля на місці ЗАЕС
Скріншот того ж повідомлення нібито з цитатою Васильєва

За наявними даними, всередині території ЗАЕС вирили траншеї та, ймовірно, встановили вогневі позиції. Також було опубліковано відео, але яким видно рух військової бронетехніки та вантажівок біля будівлі з першим атомним реактором. Росіяни використовують станцію як "ядерний щит", атакуючи з липня Нікополь із позицій усередині або біля АЕС.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що після обстрілу АЕС президент Володимир Зеленський закликав ввести санкції проти російського атомного сектора.