Звозять комунальників та обходять будинки зі зброєю: все про "референдуми" в окупації

Читать на русском
Автор
8601
Псевдореферендум
Псевдореферендум. Фото Колаж "Телеграфу"

Розповідаємо про те, які порушення чинять окупанти та їх посібники під приводом "голосування"

Сьогодні на окупованих росією територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей одночасно стартували так звані "референдуми" про приєднання до рф. Маріонеткові адміністрації проводитимуть "голосування" п'ять днів — до 27 вересня. "Голосування" відбуватиметься у домівках — до українців уже почали приходити люди зі зброєю та урнами для "голосування", у дворах, на прибудинкових територіях, а також на новостворених виборчих дільницях. Долучитись до "референдуму" змогли навіть мешканці окупованих територій, які виїхали до росії та анексованого Криму.

Процес навіть здалеку не нагадує волевиявлення: немає законних спостерігачів, світових ЗМІ (окрім пропагандистських), а результати ніхто не визнаяє. Так "Велика сімка" виступила із заявою, у якій зазначила, що будь-які "референдуми" в умовах присутності російських військових, залякування та примусових депортацій не можуть бути вільними й чесними. Анексія території України — це порушення її суверенітету згідно з Хартією ООН.

Українська влада закликала мешканців окупованих територій ігнорувати "референдум" та не відчиняти двері незнайомим людям. Водночас, ризики потрібно оцінювати на місці і дбати, передусім, про свою безпеку.

Збираємо останні новини щодо проведення квазіреферендумів та розповідаємо, що відомо на цей момент:

(Новина буде оновлюватися)

19:29 — "Голова виборчкому Херсонської області" заявив, що за підсумками першого дня голосування на "референдумі" явка склала 15,31% загального списку виборців.

17:21 — в окупованому Донецьку людей просили ставити галочки "на кругах", без кабінок і прямо на вулиці.

17:20 — окупанти передумали називати захоплену російськими військами територію "Запорізьким краєм". Так, маріонеткова влада заявила, що "Запорізька область у разі входження до складу рф як новий суб'єкт збереже свою нинішню назву".

17:10 — явка на псевдореферендум у Херсоні "вражає". Перед однією з дільниць влаштували "концерт курця", де людей розважають російськими піснями, але масовим захід назвати не виходить:

Просто до порівняння, скільки людей було на вулицях Херсона на українських мітингах весною:

16:48 — у російських містах влаштовують акції на підтримку "референдумів", на які звозять бюджетників, студентів, активістів політичних партій. За інформацією Doxa, про "згони" чи агітацію на мітинги за гроші розповіли студенти з десятків міст, у тому числі Хабаровська, Омська, Саратова, Якутська, Новосибірська, Воронежа, Уфи, Ставрополя, Москви, Пензи, Йошкар-Оли.

Акція на підтримку "референдумів" у москві

Журналіст Андрій Цаплієнко зіронізував, що збіговиська "зібрали явно більше людей, аніж на самі "референдуми".

15:25 — член проросійської окупаційної адміністрації Запоріжжя Володимир Рогов заявив, що окупанти мають намір "оголосити про незалежність" у межах захоплених територій після "референдуму" і в такому вигляді потім "увійти до складу росії". Раніше він стверджував, що окупанти "оголосять незалежність" в адміністративних кордонах всієї Запорізької області

13:50 так званий "заступник голови окупаційної адміністрації Херсонщини" Кирило Стремоусов, відомий своїми поїздками в росію під час успіхів на фронті ЗСУ, прийшов на "дільницю", де на камеру похизувався українським ID-паспортом, назвав своє місце прописки та сказав, що "іде в росію".

13:43 у Херсонській обл. окупанти розмістили "урни" біля магазинів та на базарах. У місцевих не питають ні документи, ні їхньої думки — кого піймають у людних місцях — показують де ставити галочку, заявив депутат Херсонської облради Сергій Хлань "Суспільному".

13:22 — на псевдореферендум у Херсон завезли людей з АР Крим та Ростовської області, оскільки місцеве населення брати участь у цьому не поспішає. Рух опору "Жовта стрічка" просканував обличчя людей з черги біля однієї з дільниць (відео раніше опублікували пропагаднистські Telegram-канали).

12:40 — у Скадовську окупанти змушують комунальників прийти на "дільниці" і "проголосувати", повідомив міський голова Олександр Яковлєв, передає "Суспільне. Окупанти їздять по місту і селам громади, ходять по дворах. Також ситуація з примусом комунальників повторилася у Генічеську, передає "Мост" з посиланням на очевидців.

У Генічеську окупанти змушують комунальників "голосувати"

12:30 — активісту руху опору "Жовта стрічка" разом з українською ІТ-діаспорою фіксуватимуть учасників псевдореферендуму за допомогою програми з розпізнавання облич. Мешканців окупованих територій просять надсилати фото та відео учасників.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу