ОРДЛО, колаборанти Херсону і Мелітополя терміново просяться в росію. Що відбувається?

Читать на русском
Автор
22985
ОРДЛО, колаборанти Херсону і Мелітополя терміново просяться в росію. Що відбувається?

В ОП назвали можливу анексію фікцією, а Інститут вивчення війни вважає це проявом паніки після контрнаступу ЗСУ

Маріонеткові квазіреспубліки "ЛНР" і "ДНР" напередодні закликали до негайного проведення "референдумів" щодо приєднання до росії, а вже сьогодні відзвітували, що для цього все готово. Так само блискавично бажання розпочати підготовку до анексії висловили колаборанти на окупованій Херсонщині та на окупованій частині Запорізької області. Згодом стало відомо, що ці "референдуми" на всіх окупованих територіях пройдуть 23-27 вересня, а російський Центрвиборчком навіть організує дільниці на території рф для голосування.

Розбираємося, що відомо про бажання колаборантів негайно приєднатися до рф, навіщо їм такий поспіх та як відповідають на це в Україні.

Псевдореферендум в "ЛНР" та "ДНР" пройде 23-27 вересня

Станом зараз на Луганська обл. майже повністю перебуває під окупацією військ рф, а от Донецька обл. контролюється окупантами частково, російські війська все ще намагаються вести наступальні операції (з актуальною картою бойових дій можна ознайомитися тут). На минулому тижні внаслідок успішного контрнаступу ЗСУ ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник визнав успіхи українських військових, зазначивши що ЗСУ вже біля кордонів з Луганською обл., але "паніки немає".

Хронологія "відсутності паніки" виглядала таким чином:

  • 19 вересня "громадські палати" "ЛНР" та "ДНР" почали вимагати негайного ініціювання "референдумів" про визнання їх суб'єктами росії, а також надіслали звернення своїм ватажкам.
  • ввечері того ж дня так званий голова самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін запропонував колезі з "ЛНР" Леоніду Пасічнику спільно провести "референдуми" про приєднання до рф.
  • 20 вересня вдень так звана "палата депутатів ЛНР" ухвалила документ, який називає законом про проведення "референдуму", а Пасічник це підписав. Псевдореферендум "ЛНР" пройде вже цього тижня, тобто 23-27 вересня. Такі ж дати обрала "ДНР".
  • 20 вересня "громадська палата ДНР" заявила, що для проведення "референдумів" все готово, додавши, що буде можливість електронного голосування. Пушилін уточнив, що воно буде змішаним, поза дільницями.
  • Питання у бюлетенях в "ЛНР" виглядатиме так: "Ви за входження "ЛНР" складу РФ на правах суб'єкта РФ?".
  • Першими на голосування відправляють в'язнів з українськими паспортами. Ув'язнені з колоній Ростовської області вже почали "волевиявлятися" з цього приводу.

Заяви маріонеткових утворень вже прокоментували і офіційні особи в росії. Так, дмитро медведєв переконаний, що це допоможе москві "захистити звільнені території" у контексті якоїсь невідомої "історичної справедливості". На думку Медведєва, якщо ОРДЛО таки "приєднають" до росії, то це обов’язково змінить вектор розвитку всієї країни на наступні десятиліття. Також це вплине і на загальносвітову політику — через, цитуємо, те, що "геополітична трансформація у світі набуде незворотного характеру".

Голова МЗС рф Сергій Лавров заявив, що "нинішня ситуація підтверджує, що народи Донбасу хочуть бути господарями своєї долі", а голова комітету Держдуми з контролю Олег Морозов зазначив, що парламент рф може в терміновому порядку ухвалити всі необхідні рішення для "ухвалення нових територій у рф" після проведення "референдумів".

Колаборанти Херсонщини теж квапляться з анексією

У вівторок вранці до заяв щодо псевдореферендумів на території окупованого Донбасу приєднався ще й незаконно створений орган влади окупованої Херсонщини — так звана "громадська рада". На засіданні "ради" колаборанти виступили і ініціативою негайного проведення референдуму щодо приєднання до рф і звернулися до гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо. "Голова громадської ради" заявив, що псевдореферендум проведуть у найкоротші терміни.

Гауляйтер окупованої частини Херсонщини Сальдо заявив, що керівництво "адміністрації Херсонської області" ухвалило рішення про проведення "референдуму" щодо входження Херсонської області до складу росії.

Заступник голови окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов стверджує, що близько 80% жителів Херсонської області готові прийти на референдум, а тих, хто голосуватимуть проти не переслідуватимуть. Стремоусов уточнив, що під час проведення "референдуму" будуть використані електронні технології:

"Як це буде відбуватися – для людей у принципі вже не важливо. Люди готові, вони підуть і зроблять свій вибір", — сказав Стремоусов російським ЗМІ.

"Референдум" щодо входження Херсонської області до складу рф також також проходитиме з 23 по 27 вересня.

Більшість людей, які погодилися на роботу в "виборчих комісіях" уже ідентифіковані, каже справжній заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. Він додав, що за свої вчинки відповідатиме кожен колаборант.

"Більшість людей, які дали згоду на роботу в виборчих комісіях для проведення так званого "референдуму", уже ідентифіковані, і в подальшому будуть ідентифіковані всі, хто збирається брати участь у цьому дійстві", — йдеться у повідомленні.

Окупований Мелітополь

В окупованому Мелітополі Запорізької області також збираються проводити "референдум", сьогодні там пройшов "з’їзд жителів області" щодо проведення псевдореферендуму. Так званий "член головної ради адміністрації Запорізької області" Володимир Рогов повідомив, що "референдум" триватиме кілька днів, щоб уникнути скупчення людей.

Він додав, що у разі незаконного входження до складу рф Запорізьку область доцільно перейменувати на Запорізький край.

"Референдум" в окупованій Запорізькій області пройде з 23 по 27 вересня.

Реакція України та світу

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що фейкові "референдуми" та гібридна "мобілізація" нічого не змінять.

"Росія як була, так і залишається державою-агресором, яка незаконно окупує частину української землі. Україна має повне право звільняти свої території і буде надалі звільняти їх, що б там не казали в Росії, — заявив Кулеба.

За словами керівника ОП Андрія Єрмака, проведення подібних заходів є лише проявом страху росіян:

"Наївний шантаж погрозами і страшилками "референдумів", "мобілізацій" від тих, хто вміє воювати лише з дітьми і мирними людьми… Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можливо ліквідувати лише силою", — зазначив керівник ОП.

Радник ОП Михайло Подоляк пояснив, що псевдореферендуми не змінять статус окупованих районів Донбасу, бо їх ніхто не визнає.

"Є глобальний консенсус та міжнародне право. Воно однозначне: Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна. Будь-які спроби перефарбувати прапори – фікція, що нічого не змінить ні для нас, ні для партнерів", – зазначив Подоляк.

Натомість голова Луганської ОВА Сергій Гайдай бачить у проведенні "референдумів" подвійне дно. Гайдай вважає, що якщо росія проведе "референдум" на новокупованих територіях Луганської області, це відкриє шлях до загальної мобілізації в рф, передає "Радіо Свобода".

"Окупанти можуть провести фейковий "референдум", нашвидкуруч якось його зліпити, визнати "результати". За "результатами" вони усі захочуть вступити в склад рф. І тоді вже деокупація тимчасово окупованої української Луганщини, з точки зору Росії, буде "прямим нападом на Росію", і це дасть можливість провести загальну мобілізацію, оголосити війну. Тому що з мобілізацією (зараз, – ред.) у них величезні проблеми. Набрати людей у нормальній кількості вони не можуть", – заявив Гайдай.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) мають своє пояснення. У звіті ISW стверджується, що термінове обговорення серед російських ставлеників необхідності негайної анексії Луганської та Донецької областей свідчить про те, що контрнаступ України "викликає паніку у російських маріонеток і в тих, хто ухвалює рішення в кремлі".

Міноборони України теж потролило флешмоб фейкових "референдумів":

"рашисти-реконструктори на окупованих територіях не втомлюються повторювати нацистський референдум про аншлюс Австрії. Вони очікують результатів 1938 року. Натомість вони отримають результат Гітлера 1945 року", — написало Міноборони України у Twitter.

У росії пояснюють "псевдореферендуми" перемогою "партії війни"

російське видання "Медуза" з посиланням на джерела стверджує, що плани з анексії та мобілізації пов'язані з лобістськими зусиллями так званої партії війни — групи високопоставлених російських чиновників та силовиків, які виступають за подальшу ескалацію конфлікту з Україною, зокрема за мобілізацію в росії. Серед прихильників цієї точки зору називають генерального секретаря "Єдиної росії" Андрія Турчака та заступника голови Ради безпеки рф Дмитра Медведєва.

У росії анонсували звернення путіна до росіян

Президент рф володимир путін та та міністр оборони країни сергій шойгу збираються сьогодні виступити з відеозверненням до росіян. За даними джерел російського "РБК", виступ стосуватиметься "референдумів" на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Звернення путіна заплановане на 20:00 за київським часом.

Проте звернення так і не було оприлюднене, а близько 22:30 вівторка видання Forbes з посиланням на джерела в адміністрації президента рф повідомило, що записане путіним звернення буде показано 21 вересня, коли "прокинеться Далекий Схід".

Країни Заходу засудили оголошення фейкових "референдумів"

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який зараз перебуває на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, сказав журналістам, що засуджує оголошені проросійською владою в чотирьох областях України підставні "референдуми", передає Spiegel.

"Підставні "референдуми" в Україні є неприйнятними. Було дуже ясно, що ці фіктивні референдуми не можуть бути визнані. На них не поширюється міжнародне право та домовленості, досягнуті міжнародною спільнотою", — сказав Шольц.

Прем’єр Естонії Кая Каллас у Twitter зазначила, що її країна ніколи не визнає незаконні голосування на окупованих Донбасі, Херсонщині і Запорізькій обл., а Україна має повне право повернути свою територію.

"Росія продовжує шантажувати і незаконно намагається забрати те, що їй не належить. Такі дії матимуть протилежний ефект і згуртують нашу підтримку України. Більше військової допомоги, більше санкцій проти агресора, притягнення Росії до відповідальності за її злочини", — заявила Каллас.

З'явилася і реакція США. "Референдуми", які організує росія, є образою принципів суверенітету та територіальної цілісності, заявили у Білому Домі. Міністерство юстиції США тепер виступає за законодавчу передачу Україні заморожених російських активів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг написав у Twitter, що "уявні референдуми не мають легітимності і не змінюють характер агресивної війни росії проти України. Це подальша ескалація путінської війни. Міжнародна спільнота має засудити це кричуще порушення міжнародного права та посилити підтримку України".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що "референдум", організований росією, нічого не вартий.

Президент Франції Емануель Макрон назвав "цинізмом та провокацією" організацію "референдумів". Якби ідея референдуму на Донбасі не була такою трагічною, це було б кумедно, додав він. Також президент Франції гарантував продовження поставок зброї Україні.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган каже, що Анкара ніколи не визнає "референдуми" росії на окупованих територіях України. До цього президент Туреччини мав телефонну розмову із Зеленським.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола заявляє про незмінність позиції Європи щодо територіальної цілісності України, незважаючи на наміри рф провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України. "Для ясності: жодні бутафорські референдуми не змінять позицію Європи щодо України та її територіальної цілісності. Це також не змінить того факту, що саме Росія вторглася до суверенної України. Європа на боці України", — написала Мецола у Твітер.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу