Ковідна пневмонія забрала життя відомого українського композитора

Читать на русском
Автор
670
Олександр Козаренко 2020 року
Олександр Козаренко 2020 року. Фото theclaquers.com

Композитору було 59 років

Український композитор та піаніст Олександр Козаренко помер у лікарні в Івано-Франківську. Він провів кілька днів у реанімації. Його життя обірвала пневмонія.

Про це повідомив керівник музчастини Івано-Франківської філармонії Роман Дзундза. В останні дні він був у важкому стані на апараті ШВЛ із діагнозом дифузна ковідна пневмонія. Як розповів Дзундза, ковід композитор підхопив у лікарні під час лікування запалення. Стан погіршився, тож його перевели до реанімації інфекційної лікарні Івано-Франківська.

Олександр Козаренко народився 1963 року. Писав симфонічну, оперну, балетну, хорову музику, працював у інших жанрах, багато викладав композицію у Львівській музичній академії. Його твори звучали на багатьох міжнародних та українських фестивалях, увійшли до репертуару львівських та київських музичних колективів. Був лауреатом державних премій з композиції та конкурсів піаністів.

Окреме місце у творчості композитора займала релігійна тематика. Одним із перших творів композитора стали "Чотири молебні пісні до Діви Марії", написані в 1994 році.

Олександр Козаренко вважав, що Україна та світ живуть на порозі появи нового великого композитора. "Єдине, чим добрий цей час — ми в передчутті відкриття. В мене є переконання, що ми живемо на його порозі. Повинен народитися… не Бах, тому що Бах "замикав" епоху. А відкривач, — наприклад, Стравінський XXI століття, який переверне наші уявлення про музику, спираючись на оту дорогоцінну традицію, якою й Стравінський володів, як ніхто. Поживемо — почуємо", — казав він 2021 року.

Раніше "Телеграф" розповідав, що українська музична культура втрачає не лише композиторів класичної музики, а й виконавців більш андеграундного жанру. Гурт "Мертвий пивень" втратив обох солістів та засновників. У лютому 2023 помер Любомир Футорський, а в 2021 помер Місько Барбара.