Хижа небезпека: в Україні прокидаються кліщі - де вони полюють і як вберегтися

Читати російською
Автор
Новина оновлена 22 березня 2023, 07:48

Ховатися кліщі можуть не тільки в лісі, а й у дворі приватного будинку чи найближчому сквері

В Україні встановлюється тепла погода і, окрім весняних первоцвітів, прокидаються і неприємніші природні сусіди. Так, з настанням тепла активізуються кліщі.

Про їхню активність попереджають в управлінні з питань НС Львівської міської ради. Зазначимо, пробудження кліщів починається при середньодобовій температурі +1…3 °С, а полювання вони відкривають, коли температура повітря сягає 10 градусів тепла.

Найбільший пік активності кліщів почнеться з квітня і триватиме до червня, наступний період серпень — жовтень. Фахівці радять обирати місця, що відкриті та добре прогріваються сонцем. Територія активного полювання кліщів — затінені частини лісу із заростями трави на висоті 20-60 см. Кліщів можна знайти у зелених зонах, в парках, скверах, на дачі.

Кусати вони люблять усюди, але мають свої "смаки" — голову, ключиці, пахви, пахові складки. Кліщі не тільки доставляють незручності, а й переносять важкі хвороби — енцефаліт, хворобу Лайма тощо.

Захиститися від кліщів допоможе:

  • обробка одягу репелентами;
  • ретельний огляд тіла щогодини (кліщ довго шукає місце укусу, тому можна встигнути зняти кліща, до того, як він вкусить);
  • надітий головний убір;
  • закрита шарфом шия;
  • одяг з довгими рукавами;
  • заправлені в шкарпетки штани.
Симптоми та що робити при укусі кліща

Раніше "Телеграф" розповідав, що кліща треба правильно видалити. Важливо не робити цього, силою вирвавши членистоногу кусаку. Є кілька способів витягнути кліща правильно.