Річниця звільнення Бучі - як живе місто, яке пам’ятає все пекло "руского міра" (фоторепортаж)

Читать на русском
Автор
965
31 березня ЗСУ звільнили Бучу Новина оновлена 01 квітня 2023, 11:28
31 березня ЗСУ звільнили Бучу. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Як виглядає сьогодні Буча, бачив фотокореспондент "Телеграфу".

Рівно рік тому, 31 березня 2022 року, Сили оборони героїчними зусиллями звільнили Бучу Київської області від російських загарбників.

Саме Буча та ближні села прийняли на себе удар ворога у лютому-березні минулого року. Бучанська громада перебувала в окупації більше місяця. За цей час було вбито 1400 людей, із них – 37 діти. Понад 175 людей знайдено в братських могилах і камерах тортур.

Місто стало символом звірячих воєнних злочинів російських воєнних. Фотографії, зроблені після деокупації цього містечка, розлетілись світом та шокували жорстокими вбивствами мирних місцевих жителів.

Рік потому тут досі залишаються посічені уламками снарядыв будинки, розбиті вулиці та спалені автівки на околицях. Про страшні злочини російських окупантів нагадують сотні свіжих могил на місцевому кладовищі.

Як зараз живе Буча, бачив кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов.

Буча - річниця звільнення
Про военні дії рік тому в Бучі нагадують чорні будинки
Буча - річниця звільнення
Буча - річниця звільнення
На околицях міста гора спаленного транспорту
Буча - річниця звільнення
Будинки відновлють
Кладовище в Бучі
Кладовище в Бучі
Кладовище в Бучі
На багатьох могилах таблички, на яких тільки номери
Кладовище в Бучі

Слід відзначити, що місто потроху оживає. До Бучі повертаються жителі. На вулицях можна побачити будівництво та відновлення будинків.

Буча  - будівництво
Буча потроху відбудовується

У річницю звільнення в місті відбулася конференції U4J, в якій прийняли участь перша леді Олена Зеленська, журналісти та активісти.

Під час виступу перша леді нагадала, що нині Буча "відома всіма видами тортур та злочинів, які вчинили росіяни проти мирних мешканців".

"Сьогодні ми всі їхали вулицями Бучі, де рік тому на цих вулицях лежали мертві вбиті люди. Місцеві жителі, деякі — зі зав’язаними руками. З пакунками їжі, які вони намагалися дістати… Розстрілювали людей, які намагалися евакуюватися", — сказала вона.

Олена Зеленська підзначила, що відтепер "робота з психологом, мабуть, потрібна всій країні".

Перша леді Олена Зеленська
Перша леді Олена Зеленська
Конференції U4J в Бучі
У річницю звільнення в Бучі відбулася конференції U4J
Фотовиставка в Бучі
Фотовиставка в Бучі

Фото: Ян Доброносов

Керівник департаменту війни Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов розповів "Телеграфу", як ордери МКС на арешт президента росії володимира путіна та дитячої омбудсменки марії львовоі-бєлової допоможуть довести, що росіяни вчиняють саме злочин геноциду на території України.

Нагадаємо, у річницю звільнення Бучі від російських окупантів до України завітали високоповажні гості із Європи.

Також, 31 березня президент України Володимир Зеленський нагадав про звірства окупантів у Бучі та розмістив відео з кадрами понівеченого населеного пункту.