"Повторював щось про фашистів": у Чернігові священник УПЦ МП вкусив військового (фото)

Читать на русском
Автор
601
До місця конфлікту викликали правоохоронців та медиків
До місця конфлікту викликали правоохоронців та медиків. Фото cheline.com.ua

Священник намагався знімати військового на відео

У вівторок, 14 листопада, в Чернігові на території стародавнього Дитинця священник УПЦ МП, діяльність якої намагаються заборонити в Україні, вкусив військового. Конфлікт стався біля Спасо-Преображенського собору.

Як пише місцеве видання ЧEline, представники УПЦ МП отримали дозвіл забрати деякі речі зі Спасо-Преображенського собору, який за рішенням комісії Мінкульту опечатаний. Зазначається, що цей собор з 1991 року був переданий у користування єпархії УПЦ, яка, згідно з релігієзнавчою експертизою, має зв’язок з російською православною церквою.

Видання підкреслює, що з моменту опечатування чернігівських святинь, громадський порядок біля них забезпечують представники воєнізованих структур та безпосередньо військові. У вівторок кілька священників з помічниками переносили речі із собору. За цим зі сторони спостерігали військові.

Паралельно з цим робітники займалися демонтажем старого замка на дверях собору. Це неабияк розлютило представників УПЦ МП. Розгорілася словесна перепалка.

Спасо-Преображенський собор

"Далі трапилося взагалі небачене. Це чітка провокація для картинки і російської пропаганди. Священник почав поводитися агресивно, дістав мобільний телефон і почав мене знімати на відео. Каже, покажу всій Європі, які ви фашисти. Я попросив мене не знімати, адже я військовий і мене не можна фільмувати. На моє прохання священник не реагував і провокував далі, весь час повторював щось про фашистів. Я забрав у нього телефон з метою видалити відео, на якому я присутній. Після цього священник накинувся на мене з кулаками, а потім вхопив за руку і вкусив", — розповів представник військового формування.

Як стало відомо, напав на військового і вкусив його за руку чернігівський священник Андрій Забуранний. На місце події обидві сторони викликали поліцію і медиків.

Андрій Забуранний

Водночас видання підкреслює, що, за їх інформацією з одного з силових відомств Чернігівської області, духовенство УПЦ МП останнім часом отримує з москви чіткі інструкції стосовно організації подібних провокацій. Зазначається, що у подальшому російські спецслужби, які безпосередньо курують духовні питання, використовують ці матеріали для пропаганди і створення фейків як в росії так і в закордонних медіа.

Нагадаємо, Служба безпеки повідомила про підозру керівнику РПЦ володимиру гундяєву (відомому як патріарх кирил). СБУ та Офіс Генерального прокурора зібрали відносно нього доказову базу.