Чи варто панікувати? В Британії оцінили темпи поширення штаму коронавірусу "Омікрон"

Читати російською
Автор

Британські експерти висловили побоювання щодо нової хвилі коронавірусу через "Омікрон"

Темпи поширення нового штаму коронавірусу під назвою "Омікрон" викликають серйозне занепокоєння. Зокрема, у британському МОЗ дійшли висновку, що він розповсюджується з "феноменальною швидкістю".

Про це заявив міністр охорони здоров’я Великої Британії Саджид Джавід, передає Sky News.

За його словами, все що відомо про Омікрон — штам — це те, що він розповсюджується небачено швидко і з таким станом речей із жодним із наявних до цього штамів ще не зіштовхувалися. Джавід вказав, кількість нових випадків захворюваності подвоюється кожні два-три дні й це може свідчити про загрозу нової хвилі коронавірусу.

Британський міністр зазначив, що вакцинація є ефективною від нової мутації COVID-19, але не дві дози вакцини, а три. Саме тому у Великій Британії активно закликають робити бустерну дозу щеплення і вже почали розгортати для цього нові пункти вакцинації з 12-годинним графіком роботи.

Глава МОЗ додав, що наразі у Британії "Омікроном" хворіють 10 осіб — всі вони лікують у госпіталях і поки немає інформації про те, що хвороба протікає у них важко. Про летальні випадки від цієї мутації також не повідомлялося. І навіть попри те, що кількість заражених Омікрон — штамом у Британії дуже маленька, влада все одно побоюється сплесків через високу заразність штаму.

Нагадаємо, за даними МОЗ України, в нашій країні цей штам ще не був виявлений, проте превентивні заходи вже було вжито.

Як стверджують у ВООЗ, "Омікрон" є більш заразним і становить небезпеку навіть для тих людей, хто вже переніс інфікування старішими штамами.