США пригрозили Росії "заподіяти дуже гострий біль"

Читать на русском
Автор
847
США мають 18 сценаріїв реакції на можливе вторгнення Росії
США мають 18 сценаріїв реакції на можливе вторгнення Росії. Фото gazeta.ru

США готують відповідь на російські гарантії безпеки.

Сполучені Штати підготували 18 різних сценаріїв відповіді на можливе вторгнення Росії в Україну, але сподіваються, що ситуацію вдасться вирішити дипломатичним шляхом.

Про це розповіла заступник глави Держдепу США Вікторія Нуланд в інтерв’ю Financial Times.

Вона не стала розкривати деталі цих планів, але наголосила, що всі переговори між США та союзниками спрямовані на обговорення заходів, які у разі початку вторгнення "завдадуть дуже гострого болю і дуже швидко".

Водночас вона зазначила, що наразі дипломатичне вирішення проблеми ще можливе і США готують письмові відповіді на російські "гарантії безпеки".

"Ми хочемо продовжити розмову. Ми вважаємо, що це потрібно робити на основі взаємності, у них будуть образи, але ми також маємо побоювання", — сказала Нуланд.

Як повідомлялося раніше, у середині грудня Росія висунула вимоги США та НАТО, в яких вимагала нерозширення Альянсу, заборони вступу до нього України, а також припинення співпраці між нашою країною та США. Крім того, Кремль захотів, щоб НАТО вивело свої війська з країн Балтії, а також залишило Польщу без ракетного озброєння.

Після переговорів 10 січня США відкинули більшу частину цих вимог, заявивши, що не вирішуватимуть нічого "по Україні без України, по Європі без Європи і по НАТО без НАТО". Водночас вони погодилися обговорити тему розміщення американських ракет у Європі.

Загроза вторгнення після цього не зникла, а у розвідці США заявили, що мають інформацію про те, що Росія готувала теракти на окупованих територіях Донбасу, щоб дискредитувати українських військових та отримати привід для вторгнення.