Вибори британського прем'єра: Джонсон розповів, за кого і проти кого вболіває

Читать на русском
Автор
2512
Чинний голова уряду пообіцяв публічно не втручатись у процес виборів наступника
Чинний голова уряду пообіцяв публічно не втручатись у процес виборів наступника. Фото The Associated Press

Ім’я наступного голови британського уряду стане відомо на початку вересня

Виконувач обов’язків британського прем’єр-міністра Борис Джонсон, якому довелось зі скандалом подати у відставку, уже визначився, кого хоче і кого не хоче бачити своїм наступником. Зараз триває процес обрання нового голови Консервативної партії, і лідера перегонів екс-голови Мінфіну Ріші Сунака він вважає найменш прийнятним. Натомість найбільше підтримує очільницю МЗС Ліз Трасс.

Про це пише видання The Times, посилаючись на свої джерела всередині правлячої партії. Вони також зазначають, що позиція Джонсона є непублічною. Він заявив, що не планує втручатись у процес обрання свого наступника і висловлювати комусь підтримку відкрито. Втім, в. о. голови уряду поспілкувався із кандидатами, які вибули з гонки і попросив їх у подальшому виборчому процесі висловити свою підтримку "кому завгодно, крім Ріші".

Як стало зрозуміло з висловлювань Джонсона, найбільш близька йому із числа кандидатів, що досі залишаються у перегонах, Ліз Трасс, яка в його уряді керувала зовнішньою політикою. Очільниця МЗС, зокрема, рішуче схвалювала курс прем’єра на повну підтримку України у війні проти російських окупантів. Також, як стало відомо, Джонсонові імпонує кандидатура Пенні Мордонт, яка обіймає посаду молодшого міністра торгівлі.

Тим часом Reuters повідомляє, що у стані прибічників Трасс уже відзначились перемовник Британії щодо Brexit Девід Фрост і прокурорка Суелла Браверман – вона вибула з прем’єрських перегонів раніше. Прибічник Браверман, впливовий депутат парламенту Стів Бейкер теж висловився на підтримку Трасс.

Нагадаємо, депутати від Консервативної партії у першому турі виборів нового голови визначили шістку кандидатів. Вони голосуватимуть за них доти, доки не залишиться лише двоє. Наразі лідером є саме Ріші Сунак. Трасс тримається на третій позиції, а Мордонт іде другою. Долю посади голови партії та, відповідно, очільника уряду вирішать на початку вересня усі 160 000 членів Консервативної партії. Це має статись 5 вересня. Доти Борис Джонсон лишається на посаді.