Загострення в Карабаху: Азербайджан висунув ультимативні вимоги до Вірменії

Читать на русском
Автор
7572
ЗС Азербайджану
ЗС Азербайджану

В Азербайджані заявили, що готові жорстко припиняти будь-які провокації

Азербайджан після оголошення операції "Відплата" зажадав від Вірменії повного виведення та роззброєння вірменських підрозділів у Нагірному Карабаху.

Як повідомляє пресслужба Міноборони країни, вірменські підрозділи здійснили "терористично-диверсійну операцію" проти азербайджанських військових, унаслідок чого загинув один військовослужбовець. Після цього було завдано ударів у відповідь.

"Демілітаризація цих територій, повне виведення звідти вірменських військ та роззброєння незаконних вірменських збройних формувань було абсолютно неминуче", — йдеться у повідомленні.

Крім того, в Азербайджані заявили, що будь-які подальші провокації жорстко припинятимуться, а заходи у відповідь будуть "ще більш нищівними".

Наприкінці вересня 2020 року розпочалася друга карабаська війна між Азербайджаном та Вірменією, бойові дії завершилися 10 листопада після підписання тристоронньої угоди, одним із положень якої значилося повне виведення вірменських підрозділів з Карабаху.

Їм на зміну мали прийти російські "миротворці", проте після величезних втрат російської армії у перші місяці вторгнення в Україну, Москві довелося стягувати резерви, у тому числі й з миротворчих контингентів за межами країни.

Наприкінці березня 2022 року через невиконання пунктів угоди між Азербайджаном та Вірменією знову сталися зіткнення.