путін порушив важливий договір: політолог пояснив прокол кремля з мобілізацією

Читать на русском
Автор
20385
Очільник рф проігнорував ще одне неписане правило
Очільник рф проігнорував ще одне неписане правило. Фото kremlin.ru

На думку Віктора Небоженка, до рішення путіна напевно причетний Китай, а рф очікують складні часи

Оголошенням часткової мобілізації в росії президент рф володимир путін порушив суспільний договір російської влади з населенням країни. Це може призвести до загострення соціальної напруги в російській федерації.

Таку думку "Телеграфу" висловив політолог Віктор Небоженко, аналізуючи мотиви мобілізації, про яку президент рф оголосив раніше, та прогнозуючи наслідки такого рішення російської влади.

"По-перше, вийшло так, що після того холодного душу, який продемонстрував путіну Китай і 15 правителів Центрально-азійських держав, йому необхідно доказати, що він крутий пацан, сильний лідер. Скоріше за все, він отримав дозвіл від Китаю на ескалацію та загострення відносин з Україною та з усім Заходом. КНР замішана в цьому точно. По-друге, знову ж таки, ціллю мобілізації є посилення війни з Україною. А з іншого боку Захід нервово відреагував не на слово "мобілізація", а на ядерний шантаж. Що, нагадаю, дозволяв собі в останній раз тільки Микита Хрущов в кризі 1962 року. Тобто путін примудряється залякати Захід більше, ніж Україну", каже експерт.

За його словами, по-третє, слово "часткова" не означає, що вона дійсно буде частковою. Скоріше, це буде вибіркова мобілізація, під час якої "різко постраждає соціальна справедливість".

"Тобто, діти багатих і чиновників не підуть на фронт, а воюватимуть бідні люди, або з якимись боргами, а ще плюс "зеки". А для росіян соціальна справедливість має не менше значення, ніж могутність рф. Не забувайте цього. Це той народ, який любить робити революції з будь-якого приводу, а потім сам себе знищує", — підкреслює політолог, уточнюючи, що порушення справедливості неминуче "призведе до сильної соціальної напруги".

І, по-четверте, за його оцінками, відбулося порушення "невидимого, латентного суспільного договору між путіним та населенням росії".

"Згідно з цим договором путінська влада давала безпеку і стабільність. Можна було все прогнозувати, а у відповідь населення не брало участь в політиці. путін сам з введенням мобілізації порушив цю умову, тому що вони не домовлялися, що буде мобілізація. Населення про це не знало. Взагалі ніхто не знав. А путін забув про договір", — резюмував політолог.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, український журналіст, блогер та співзасновник партії "Демократична сокира" Віктор Трегубов пояснив, чому мобілізація не врятує станивоще росії на війні з Україною.

Також ми писали, що попри можливе оголошення путіним мобілізації йшлося вже кілька місяців, а напередодні ввечері тема піднімалася максимально гостро, більшість росіян все одно виявилася шокованою. Більше того, деякі, ймовірно, за звичкою, навіть цікавляться, "що ж таке відбувається".