Відому українську журналістку затримали у Стамбулі на запит росіян. І це вже не перший такий випадок

Читать на русском
Автор
3054
Стамбул
Стамбул

В даний час Гульсум Халілова вже повернулася в Україну, але це не перший випадок затримання українців на запити рф в Інтерпол.

У Стамбулі 28 жовтня було затримано журналістку кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілову. Її незабаром відпустили, а 30 жовтня вона вже повернулася до Києва. Однак це вже не перший випадок затримання українських громадян в інших країнах на запити росії.

Директор телеканалу ATR Айдер Муждабаєв на своїй сторінці у Twitter повідомив, що затримання Гульсум Халілової сталося на запит російських спецслужб.

Гульсум Халілов, затримання, Стамбул, журналістка
Гульсум Халілова

Незабаром інцидент на своїй сторінці у Facebook прокоментував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він зазначив, що журналістку справді затримали у Стамбулі після прильоту з Хорватії. Затримання було здійснено на російський запит до Інтерполу. За кілька годин вона вже була звільнена і журналістці дозволили в’їхати на територію Туреччини.

"Затримання – це ще не арешт і тим більше не видача. Але в будь-якому разі це принизливо для тих, кого затримують незаконно. У даному випадку, згідно з сфальсифікованими росією матеріалами", — написав Чубаров.

Також він наголосив, що за останні сім років двічі стикався особисто з подібними ситуаціями. Обидва рази Чубарова затримували за сфальшованими запитами росії.

"На мій погляд, не стільки слід звинувачувати правоохоронні органи держав, які змушені реагувати на запити в Інтерпол з боку росії, а вимагати від держав-членів Інтерполу негайно позбавити росію членства в цій організації", — додав Рефат Чубаров.

Вже в неділю, 30 жовтня, Гульсум Халілова повідомила на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук, що повернулася до Києва, а також подякувала за підтримку.

Раніше "Телеграф" писав про те, що на Запоріжжі окупанти хочуть карати людей за підписку на українські ЗМІ.