Історичний день: Фінляндія офіційно стала 31-ю країною НАТО

Читать на русском
Автор
18288
Фінляндія в НАТО - історична подія для всього світу Новина оновлена 04 квітня 2023, 19:34
Фінляндія в НАТО - історична подія для всього світу. Фото pixabay.com

Країна стане вже 31-м членом Альянсу

Фінляндія, котра ще на початку липня 2022 року спільно зі Швецією підписала історичний протокол щодо вступу до НАТО, сьогодні офіційно стала членом Північноатлантичного альянсу. Тепер країна є 31-ою державою-членом організації.

Заяву про це зробив держсекретар США Ентоні Блінкен на церемонії обміну документів між Фінляндією та Альянсом, повідомляє "РБК-Україна".

Раніше про вже доконаний факт вступу на своїй сторінці в Twitter написав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Фінляндія зараз увійшла до НАТО! Щиро вітаю! Відсьогодні до складу Альянсу входить 31 країна. Сильні партнери є гарантією безпеки для Польщі, нашого регіону та всього світу", — йдеться в дописі польського прем'єра.

Однак пізніше стало відомо, що його інформація виявилася некоректною, адже офіційна церемонія прийняття Фінляндії запланована на 16:35 годину за київським часом.

Тим часом глава фінляндського Міністерства закордонних справ Пекка Гаавісто вже підписав документ про вступ країни до НАТО, — повідомив Telegram-канал "Раньше всех. Ну почти", оприлюднивши відповідний документ.

Варто зазначити, що загальна протяжність кордону Фінляндії з країною-агресоркою росією становить приблизно 1300 кілометрів. Це означає, що рф, попри її потужне небажання мати щось спільне з Альянсом, стане ще ближчою до НАТО.

Нагадаємо, що ратифікація членства Фінляндії в НАТО була завершена ще 31 березня 2022 року, після чого відповідний документ направили до Вашингтона.

Раніше "Телеграф" також повідомляв, як речник російського президента дмитро пєсков прокоментував прагнення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО, вчергове наголосивши, що рф жодної загрози для цих країн не несе.