"Головна перемога путіна": у Польщі у прямому ефірі знесли пам’ятник на честь Червоної Армії (відео)

Читать на русском
Автор
1615
Знесення пам’ятника радянським солдатам у польських Глубчицях
Знесення пам’ятника радянським солдатам у польських Глубчицях. Фото Скрін із відео

На місці цього пам’ятника більше 60 років нема поховань останків радянських солдатів

У Польщі знесли пам’ятник, який прославляв Червону Армію. Про це місцеву владу неодноразово просив президент Інституту національної пам’яті доктор Кароль Навроцький.

Як повідомляє RMF24, т.зв. "пам’ятник подяки Червоній Армії" знаходився в польському місті Глубчиці на розі вулиць Марії Склодовської-Кюрі та Жеромського.

Пам’ятник складався з обеліска на постаменті та сходів по його периметру. Звели його 1945 року на згадку про 676 бійців Червоної Армії, які загинули цього ж року в боях за місто. Але ще 1952 року з цього місця ексгумували останні останки червоноармійців, які перепоховали в іншому місці, тож поховань радянських солдатів у Глубчицях не залишилося.

"Ще у 1990-ті роки місцева влада покладала тут квіти і фотографувалася на тлі цієї пам’ятки. Нам довелося чекати понад 30 років, щоб такі об’єкти впали. Ми припускаємо, що їх ще близько 30. Це 28-й об’єкт такого типу в Польщі, який ми прибрали протягом року. Ми будемо задоволені, коли останній з них впаде. Більшість місцевих органів влади відкриті для наших пропозицій. Деякі, на жаль, досі дивно опираються", — сказав доктор Кароль Навроцький перед знесенням радянського пропагандистського центру в Глубчицях.

Пам’ятник подяки Червоній Армії до знесення

Президент Інституту національної пам’яті нагадав, що першу з двох таких пам’яток демонтували у жовтні 2022 року. Раніше його було відреставровано завдяки субсидіям Євросоюзу. Також в Інституті національної пам’яті запевняють, що демонтаж радянських пам’яток — це реалізація закону від 1 квітня 2016 року "Про заборону пропаганди комунізму чи іншого тоталітарного устрою найменуваннями організаційних одиниць, допоміжних одиниць комуни, будівель, громадських інженерних споруд та устроїв, пам’ятників".

В мережі активно коментують цю подію, яку вже прозвали "головною перемогою геополітика століття". До речі, Польща — не перша та не єдина країна, яка з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну позбавляється радянського минулого.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Одесі знесли пам’ятник Катерині II та полководцю Суворову. Українці давно хотіли знести скандальну пам’ятку і для цього навіть створювали петиції на сайті президента.