Українка була останньою принцесою Кореї

Читать на русском
Автор
7033
фото з відкритих джерел

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

Юлія (Джулія) Муллок була дочкою українських емігрантів у США, вона народилася 1928 року у Пенсильванії. Здобула хорошу освіту та працювала в команді одного з найкращих архітекторів Нью-Йорка.

Юлія зустріла принца під час продажу своєї квартири у Нью-Йорку, вона хотіла щось змінити та поїхати до Іспанії. Оглянути квартиру прийшов випускник Принстона Ї Ґу – останній принц Корейської імперії. Він був прямим нащадком династій Чосонів, яка правила Кореєю від кінця ХIV століття. На момент зустрічі з Юлею імперії вже не існувало, бо 1910 року державу анексувала Японія.

Принц попросив Юлію заради нього залишитися у Штатах. Згодом Ї Ґу освідчився їй. Так українка стала принцесою Кореї, за якою до кінця життя закріпився титул "Її Імператорська Величність". Вінчалися молодята у греко-католицькій церкві Святого Юра на Мангеттені.

У 1963 році до влади в Кореї прийшов новий президент і дав згоду на повернення королівської родини на батьківщину та дозволив оселитися в одному з сеульських палаців.

Зрештою Юлія та Ї Ґу удочерили дівчинку, яку назвали Євгенією. Юлія займалася благодійністю у сиротинцях та відкрила крамницю одягу, пошитого людьми з інвалідністю. Місцеві називали її "Великою мамою". У1982 році пара офіційно розлучилася після 20 років шлюбу.

Раніше "Телеграф" розповідав, що на Місяць літають траєкторією, яку розрахував українець Юрій Кондратюк. Так звана "траса Кондратюка" або ще "траса равлика" охоплює вертикальний старт і використання опору атмосфери для приземлення.