Образило не лише євреїв та поляків, але також ЛГБТ та інвалідів: прем’єр Канади про скандал із ветераном дивізії "Галичина"

Читать на русском
Автор
4020
Ярослав Гунька
Ярослав Гунька

Глава уряду Канади має намір вибачитися

Прем’єр Канади Джастін Трюдо має намір вибачитись перед співгромадянами після скандалу з вшануванням ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гунька у парламенті країни.

Як пише CBC, глава уряду Канади повідомив журналістам, що всі присутні в парламенті шкодують через те, що сталося, і через те, що не розібралися в контексті питання.

"Це була жахлива наруга над пам’яттю мільйонів людей, які загинули в Голокості", — сказав Трюдо.

Крім того, він зазначив, що це також було "дуже болісно" для представників багатьох національностей, які зазнали переслідувань нацистського режиму, включаючи поляків, ромів та євреїв, а також представників ЛГБТ спільноти та людей з інвалідністю.

Також Трюдо додав, що Канада глибоко жалкує через те, що про контекст не розповіли Зеленському і його сфотографували аплодуючим Гуньці, що негайно було використано у своїх цілях російською пропагандою.

За його словами, пізніше він виступить з офіційним вибаченням із цього приводу.

Як повідомлялося раніше, 22 вересня президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Канади, після чого спікер Ентоні Рота представив присутнім Гуньку, запропонувавши вшанувати його як "героя Другої світової війни". Канадські законодавці зустріли Гуньку стоячою овацією, а Зеленський підняв кулак на знак підтвердження.

Як виявилося, Гунька був членом дивізії "Галичина", куди вступив у 1943 році. Після того, як спалахнув скандал, Рота заявив, що ні його колеги, ні українська делегація не знали про присутність у залі цієї людини, а сам він дізнався про деталі його біографії набагато пізніше.

Зрештою Рота повідомив, що ухвалив рішення піти через подію у відставку.