Конгрес обрав нового спікера: чи загрожує Україні перетворення на розмінну монету США

Читать на русском
Автор
3357
Майк Джонсон
Майк Джонсон. Фото Відкриті джерела

"Українське питання" вже стало каменем спотикання в американських політичних інтригах

У США нарешті закінчилася спікеріада, яка тривала майже три тижні. У середу, 25 жовтня, республіканці, які мають більшість у Палаті представників, обрали спікера. Ним став трампіст Майк Джонсон. Раніше він скептично ставився до продовження надання військової допомоги Україні, але зараз заявив, що відкритий для відповідних переговорів із президентом США Джо Байденом.

Експерти поділилися з "Телеграфом" очікуваннями від перезапуску роботи Конгресу в ракурсі ризиків та можливостей для України. Думки зазвичай розділилися.

Позитив та обережний оптимізм

Ексдипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Сам факт, що спікеріада, запущена три тижні тому відставкою Кевіна Маккарті, завершилася – вже позитив. Адже після того, як Конгрес знову стає функціональним, зокрема його нижня палата, розглядатимуть законопроєкти, включаючи ті, що стосуються допомоги Україні. Окрім того, на практиці підтверджується істина, що кандидат на пост і людина, яка набула цієї посади, – це дві великі різниці”.

Поки Майк Джонсон був кандидатом, він вважався фактично людиною, яка не підтримує допомогу Україні, нагадує експерт. А зараз він робить уже досить цікаві заяви, згідно з якими допомога нашій країні може надаватися, але за умови належного контролю.

Що цікаво, нещодавно було призначено відповідних високопосадовців (з боку Пентагону та інших структур), які якраз таки забезпечують цей контроль, зазначає Вадим Трюхан.

"Фактично Джонсон оголосив передумову, яку вже виконано. Тож Україні на те, що відбувається зараз у Конгресі, можна дивитися з обережним оптимізмом", – вважає ексдипломат.

Він прогнозує, що максимум протягом тижня законопроєкт, поданий адміністрацією Байдена щодо підтримки України, Ізраїлю, Тайваню, зміцнення кордонів США з боку Мексики, буде підтриманий. Можливо, з деякими корективами. Але головне – питання буде вирішено, упевнений Вадим Трюхан.

Небезпека для Конгресу та України

Професор кафедри політичних наук у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка Ганна Малкіна зазначає, що стан "розділеного правління", коли президент є членом однієї партії, а більшість у парламенті належить другій, традиційно супроводжується проблемами в ухваленні рішень у США. Але цього разу, наголошує вона, ситуація посилилася ще й глибоким розколом усередині республіканців.

"Ще рік тому процедура імпічменту спікеру Конгресу здавалася чимось із розряду можливого, але вкрай малоймовірного. Тепер це прецедент, який в умовах англо-саксонської моделі прецедентного права стане додатковим інструментом тиску на главу нижньої палати парламенту, який у політичній ієрархії є третьою людиною у країні – після президента та віцепрезидента", – прогнозує політологиня.

На її думку, у цьому є й плюси та мінуси. Плюси в тому, що спікер у нових умовах має бути більш зговірливим та мотивованим, шукати баланс інтересів при голосуванні за закони. Мінуси – незговірливість спікера може створити ситуацію "парламентської чехарди", коли всю роботу вищого законодавчого органу буде присвячено вибору спікера, зняттю спікера, новим виборам спікера. І так – по колу. Це повністю паралізує роботу Конгресу із непередбачуваними наслідками для всієї політичної системи США, попереджає Ганна Малкіна.

Щодо України, то ситуація тривожна, вважає експерт.

"У політичних інтригах у США – найпотужнішому нашому союзнику – Україна стала каменем спотикання і, на жаль, може стати розмінною монетою. Як ми побачили, трампісти, які стали призвідниками революційних перетворень у законодавчому органі країни, не мислять масштабно у геополітичних категоріях. Вони є популістами, орієнтуються на настрої виборців, тонко відчувають вагання у громадській думці свого електорату і піклуються лише про результати наступних виборів, тому готовність йти на компроміси, озвучена новообраним спікером Майком Джонсоном, може мати надто високу ціну для президента Джо Байдена та демократів – і виявитися неприйнятною", – пояснює Ганна Малкіна.

На її думку, інтрига зберігається, але допомога Україні, швидше за все, буде скорочена, як мінімум на цьому етапі.