Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна: у чому вигода України та проблема росії

Читать на русском
Автор
1721
Getty Images

Світ поляризуватиметься на демократичний та автократичний полюси

Президент США Джо Байден та голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін провели двосторонню зустріч у Сан-Франциско на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. За її підсумками, Байден заявив, що є реальний прогрес. Зокрема, Вашингтон та Пекін домовилися відновити контакти між військовими відомствами, а також співпрацювати у сфері боротьби з наркоторгівлею.

Експерти розповіли "Телеграфу", чому ці переговори важливі і для України, і для всього світу.

Світ поляризується, а росія – осторонь

Колишній глава Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко наголошує, що такі зустрічі, як правило, мають небагато публічної частини – і багато непублічної.

"Чекатимемо на якусь додаткову інформацію, яка, можливо, з’явиться з часом. Але та інформація, що вже є, говорить про одне. Ми стаємо свідками, як світ формується двома ключовими гравцями – США та Китаєм. Про жодну багатополярність у стилі "а-ля рюс" (з чим можна "привітати" наших московських ворогів, які опинилися за бортом глобальних процесів) не йдеться.

Зараз починає формуватись те, що я називаю "розрядкою напруженості" № 2. Такий термін був популярний у 1970—1980 роках, коли дві тодішні супердержави – США та СРСР – фактично керували тим, що відбувається у світі. Наразі СРСР замінено на КНР", – констатує дипломат.

За його словами, світ швидко поляризується, стаючи реально двополюсним.

З одного боку, навколо США та Європи групуються демократичні країни, пояснює Володимир Огризко. З іншого боку, навколо Китаю почне поступово формуватися друга частина світу – тоталітарна. Внаслідок цього матимемо жорстку конкуренцію на всіх рівнях між полюсами, прогнозує ексглава МЗС. Але водночас прагматична, точкова співпраця – там, де це буде вигідно обом сторонам. Плюс – боротьба за вплив у третьому світі. На так званому Глобальному Півдні.

"Це стало очевидним після зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско. Зараз зроблено лише перший крок, відбувається намацування шляхів. Але заяви керівників США та КНР підказують, що саме такий сценарій став зараз ключовим", — зазначає експерт.

На його думку, Україні це вигідно. Дипломат нагадує, чим закінчилася попередня фаза щодо мирного співіснування наддержав.

"Радянська (а ширше – соціалістична) імперія впала. СРСР розпався. Тому що демократія хоч і повільніша за автократії і диктатури, не така спритна в ухваленні рішень, але вона – сильніша за своєю суттю. Тоталітарна система в будь-якому вигляді – радянському, китайському, кубинському, іранському – те, що зрештою розвалюється. Тому що не дає можливості суспільству нормально розвиватися. І зрештою суспільство таку систему змінює”, – наголошує Володимир Огризко.

Він упевнений, що стратегічно відбуваються об’єктивні зміни. Позитивні для нас.

"Бо світ зрештою буде більш керований, прогнозований. І фінал протистояння, як на мене, зумовлений", — констатує експерт.

У кожного – свої інтереси

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан поділився такою думкою:

"Важливим є сам факт того, що така зустріч відбулася. І, можливо, вона стане імпульсом для досягнення подальших двосторонніх угод. Особливо в ракурсі деескалації глобальної напруженості, включаючи повну деокупацію України".

Експерт зазначає, що США – це цитадель демократії та маяк надії. Тоді як Китай після третього п’ятирічного терміну Сі Цзіньпіна на посаді голови КНР (став першим таким), схоже, дрейфує у бік автократії. Єдине, що вдалося Компартії КНР – це різними методами, зокрема жорсткими, об’єднати країну. І перетягнути на свій бік відому мафіозну структуру "Тріада", розповідає ветеран зовнішньої розвідки.

"Хай там що, зустріч китайського та американського лідерів — це добре. Складається враження, що Сі у власних інтересах намагатиметься маневрувати між США та рф. Використовуючи і тих, і інших на користь КНР", — вважає Василь Богдан.

На його думку, вже оприлюднені угоди – у сфері військової співпраці, спільної боротьби з наркотиками – дають обережні сподівання на подальші позитивні зрушення у двосторонніх відносинах. Тим більше, наголошує співрозмовник "Телеграфу", що в цьому зацікавлені обидві сторони.

"Китай потребує західних ринків збуту, інвестицій, технологій, доступу до кредитних ліній. І, звичайно, того, щоб китайці, які проживають за кордоном, не піддавалися дискримінації. США ж зацікавлені в тому, щоб не спалахнули вогнем війни Тайвань, Південнокитайське море, Східнокитайське море, кордон з Індією. І щоб КНР не постачала росії комплектуючі, зброю, боєприпаси, технології. Щоб Пекін не підтримував путіна в його агресивних діях щодо України та демократичного світу в цілому", — пояснює Василь Богдан.

Він констатує: попри те, що США та Китай мають свої інтереси, важливо, щоб вони зійшлися в розумінні унеможливити глобальний конфлікт, Третю світову війну, яка може покласти край нашій цивілізації.