В Ірландії відбулися масштабні протести та погроми: в чому причина (відео)

Читать на русском
Автор
1624
Протестуючі громили магазини та палили автомобілі
Протестуючі громили магазини та палили автомобілі. Фото Скриншот

Заворушення прокотилися ірландською столицею, немов ураган

Столицю Ірландії, місто Дублін, захлиснули масові заворушення після того, як вдень 23 листопада мусульманин-мігрант з Алжиру, озброєний ножем, напав на групу людей в центрі міста. Йому вдалося поранити п'ятьох жінок та дітей, двох з них ушпиталили після нападу.

Про це пише The Guardian, а також низка місцевих ЗМІ. За їхніми даними, нападника скрутили перехожі, вибили в нього 25-сантиметровий ніж та утримували чоловіка до прибуття поліції.

Новини про напад сильно сколихнули суспільство. Вже під вечір на вулиці вийшла велика кількість людей, які були невдоволені ситуацією – що мігрант посеред ірландської столиці напав на людей. В місті почалися антимігрантські заворушення та зіткнення з поліцією; остання, як виявилося, не в змозі впоратися із ситуацією.

Протестуючі підпалили готель Holiday Inn Express – вони вирішили, що там переховуються нелегальні мігранти. Також вони почали палити вагони метро, автобуси, поліцейські та цивільні автівки, громити та грабувати магазини.

Представники поліції та влади звинуватили у заворушеннях "ультраправі" угруповання та заявили, що планують швидко навести лад у місті. Також у місті помітили військову бронетехніку. Навіщо її ввели у Дублін – невідомо. Станом на ніч з 23 на 24 листопада заворушення переважним чином вдалося придушити.

Раніше "Телеграф" писав, що президенти Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Фінляндії Саулі Ніїністе звинуватили росію в умисній спробі дестабілізувати ситуацію в їхніх країнах з використанням мігрантів.

Фінляндія зіштовхнулась з великим напливом мігрантів, які прибувають з росії. Тому країна була вимушена закрити чотири з дев'яти прикордонних переходів на кордоні з росією. У ніч на суботу, 18 листопада, призупинено роботу КПП "Іматра", "Нієрала", "Нуйямаа" та "Ваалімаа" на південно-східній ділянці кордону. На деяких з них виникли сутички.