Ленд-ліз від США продовжать? Чому Україна досі не скористалася запасним варіантом

Читать на русском
Автор
3460
Завантаження допомоги Україні, 19 серпня 2022 року.
Завантаження допомоги Україні, 19 серпня 2022 року.. Фото https://www.defense.gov/

Закон є запасним варіантом на випадок проблем з фінансуванням

Конгрес США на цьому тижні розгляне продовження на 2024 рік ленд-лізу для України, закону, який закінчився у жовтні 2023-го так і не почавшись.

Історичний закон про американський ленд-ліз для України став сенсацією у травні 2022-го і був грізним сигналом для росії. Ще б пак, адже востаннє така процедура діяла під час Другої світової війни та допомогла перемогти Адольфа Гітлера. Пояснюємо, чому не спрацював ленд-ліз досі та його треба постійно продовжувати.

Перспективи зараз

Посол України у США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону заявила, що продовження ленд-лізу відбудеться у рамках розгляду поправок до проєкту закону про оборонний бюджет на 2024 рік.

"П’ятий трек — це так званий військовий бюджет, закон NDA, який розглядається на цьому тижні. Це той проєкт, у якому ми просимо і Палату представників, і Сенат продовжити дію акту про ленд-ліз на 2024 рік", — розповіла Маркарова, назвавши це додатковим інструментом. Буде дуже добре мати цей інструмент як допоміжний, якщо Україна вичерпає основні програми допомоги.

Вона зазначила, що паралельно з цим вона сподівається на ухвалення головного питання — пакету допомоги. Мовляв, дипломати сподіваються, що американські дипломати знайдуть компроміс. Вона додала, що те, в якому це буде пакеті — внутрішнє питання США.

Як ленд-ліз закінчився, так і не почавшись

Військова допомога від США
Наразі уся зброя від США була безкоштовною для Києва

Попередній ленд-ліз втратив чинність З жовтня, але так і не був задіяний. Закон має офіційну назву "Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні 2022 року". В тексті закону прописано, що президенту США надаються розширені повноваження укладати договори з урядом України про надання в оренду або в лізинг оборонних засобів для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей". Тобто, кошти повертати треба, але на кращих умовах, якби це було без ленд-лізу.

Натомість, пояснює Atlanic Council, військова допомога Україні поки що виділялась за трьома іншими програмами з федерального бюджету США:

  • Ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI),
  • зовнішнє військове фінансування (Foreign Military Financing, FMF),
  • вилучення із запасів зброї США (Replenishment of U.S. weapons stocks або ж PDA – Presidential Drawdown).

На практиці Сполучені Штати передали Україні боєприпаси, зброю та іншу військову допомогу на суму 46,6 мільярда доларів у 2022-2023 фінансових роках без будь-яких вимог щодо повернення або відшкодування вартості зброї.

Закон про ленд-ліз таки трохи допоміг Україні — у 2022 році його існування дозволило Байдену продовжувати надходити допомогу, не вимагаючи нових дій від Конгресу, як у випадку з додатковим фінансуванням. Його поновлення було б "планом-Б" для Сполучених Штатів у разі затримки фінансування. Влітку Маркарова пояснювала, що варіант лізингу чи оренди зброї в ідеалі має залишатися можливим через закон про ленд-ліз у разі затримок або труднощів із забезпеченням. У разі відновлення закону про ленд-ліз, той, ймовірно, залишиться резервним варіантом.

Головний недолік

На відміну від ленд-лізу, усі пакети допомоги, надані Сполученими Штатами, безкоштовні для України. За цю допомогу не треба повертати кошти. Так, раніше експерт Українського інституту майбутнього та консультант комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Іван Ступак пояснював "Телеграфу", що влазити у борги, маючи можливість отримувати найнеобхідніше безплатно, було б нерозумно.

"Згідно з положеннями закону про ленд-ліз, надана військова техніка повинна бути викуплена або повернена власникам. Зараз ми отримуємо допомогу за указом президента США, який підписується у стислі строки і не потребує голосування в Конгресі і Сенаті. Так, деякі позиції закуповують бюджетним коштом через Міноборони, але це окрема історія. Наразі ми маємо домовленість з партнерами про поставки у наступному році мільйона снарядів, боєприпасів калібру 155 та 132 мм. Так, це радянське озброєння, але воно працює. Тобто, на момент запровадження ленд-ліз здавався ледь не єдиним можливим варіантом отримання військової підтримки, тепер же ситуація змінилась і в ньому, грубо кажучи, відпала необхідність", – пояснював експерт.

Про це є писало видання Politico, цитуючи джерела в уряді США. Ленд-ліз так і не починався через схвалену Конгресом суму грошей на підтримку нашої країни. Друга причина – на момент дії цього закону була достатньою двопартійна підтримка відправки зброї. Хоча навіть серед сенаторів було незадоволення тим, що допомога роздавалася безкоштовно, без використання ленд-лізу.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що друг України у Сенаті США заявив, що переконуватиме сенаторів-республіканців голосувати проти надання додаткової допомоги для України.