Космос відкриває таємниці: телескоп "Джеймс Вебб" надіслав нове барвисте фото

Читать на русском
Автор
3626
Галактика дуже незвична і виникла внаслідок космічної "аварії"
Галактика дуже незвична і виникла внаслідок космічної "аварії". Фото nasa.gov

Знімок дозволить припустити подальший розвиток галактики

Телескоп NASA "Джеймс Вебб" продовжує радувати вчених та широке коло глядачів своїми знімками. Після перших кадрів скупчення галактик в об’єктив до телескопа потрапила галактика Колесо Воза. Це найбільш детальний знімок цієї зіркової освіти.

На фото, опублікованому NASA, зображена не тільки галактика Колесо Візки, а й дві більш маленькі галактики-компаньйонки. Вивчення знімка дозволить по-новому подивитись зміни, які галактика Колесо Воза пройшла за мільярди років.

Галактика Колесо Воза розташована за 500 млн світлових років від нас у сузір’ї Скульптора. Вона з’явилася внаслідок зіткнення великої спіральної галактики та ще однієї. Це дозволило їй набути такої незвичайної форми — кільцевої галактики. Вона дуже велика. Вся наша галактика Чумацький шлях могла б поміститися в ній.

Галактика Колесо Воза
Галактика Колесо Воза

Раніше галактику вже фотографували, але особливість знімків телескопа Вебба в тому, що йому не заважає гарячий пил із ядра галактики. Він фотографує з урахуванням інфрачервоного випромінювання.

На фото видно, що окрім зіркових утворень на зовнішньому кільці, всередині курної області також є багато зірок та зоряних скупчень.

Галактика Колесо Воза — знімок телескопа Вебба
Галактика Колесо Воза — знімок телескопа Вебба

На зображенні від Вебба більш видно спиці. Також воно показує, що галактика продовжує трансформуватися і завдяки знімку вчені можуть припускати, як це відбуватиметься і розуміти, як це було до.

Нагадаємо, космічний телескоп "Джеймс Вебб" було запущено минулого року. Ціла обсерваторія у космосі досліджуватиме походження Всесвіту. Як раніше писав "Телеграф", взимку 2022 року в космос із США було запущено українського супутника.