Дослідники винайшли штучну шкіру, яка вдвічі скоротила час загоювання хронічних ран

Читать на русском
Автор
Штучна шкіра допомагає загоювати певні типи ран
Штучна шкіра допомагає загоювати певні типи ран. Фото https://www.bbc.com/ukrainian/health/2014/04/140425_human_skin_artificial_it

Штучна надрукована шкіра приблизно вдвічі скоротила час закриття рани піддослідних

Вчені у всьому світі продовжують втілювати в життя нові ідеї, як полегшити життя людству, чи то шляхом вирощування синтетичного м'яса на табаці, чи то шляхом створення штучної шкіри, яка допомагає швидше загоювати рани. Саме останнім займаються вчені з Тайваньського національного університету, які разом із колегами описали власну технологію біодруку штучної шкіри для загоєння хронічних ран, властивих діабету.

Як повідомляє "Наука.UA" із посиланням на статтюлу Advanced Healthcare Materials, у дослідах на пацюках надрукована пов'язка з трьома типами клітин шкіри дозволила вдвічі скоротити час затягування рани та посприяла кращому загоєнню.

Власне, вчені створили прототип гідрогелевої пов'язки для покращення загоювання ран. Вона є надрукованою на 3D-біопринтері штучною шкірою, яку можна створювати якомога більш підхожою формою до окремого поранення завдяки попередньому скануванню рельєфу рани.

В основі гідрогелевої пов'язки та чорнила — біорозкладний поліуретан та желатин. Комбінація цих речовин наділяє чорнило оптимальними еластичністю та міцністю для друку, а також сприяє підтриманню клітин. Утім, найбільшою мірою загоюванню ран має сприяти суміш із трьох клітин шкіри, які додаються до гідрогелю — кератиноцитів, фібробластів та клітин-попередників внутрішньої поверхні кровоносних судин.

За допомогою такої штучної шкіри науковці спробували загоїти рани діаметром 15-28 міліметрів у пацюків — здорових та з цукровим діабетом, у яких загоювання ускладнене через порушений обмін речовин.

У здорових піддослідних тварин загоювання ран відбувалося приблизно однаково і в тих, що лікували за допомогою штучної шкіри, і в тих, що загоювали рани без допомоги ліків.

Разом з тим, у пацюків з діабетом надрукована шкіра приблизно вдвічі скоротила час закриття рани, а також покращила утворення нових кровоносних судин і колагену, у порівнянні з нелікованими.

Як повідомлялося, раніше вчені назвали вітамін, високі дози якого зменшують тривогу, особливо у жінок.