З "зачіскою" на панцирі: як виглядає равлик віком майже 100 мільйонів років (фото)

Читать на русском
Автор
12476
Archaeocyclotus brevivillosus Новина оновлена 02 листопада 2022, 14:11
Archaeocyclotus brevivillosus. Фото sciencealert.com

Вченим поки не вдалося встановити, яку функцію виконувало волосся равлика

У долині Хуканг, яка розташована в М’янмі, вчені виявили досить незвичайну істоту. Однак це не сучасна глибоководна акула, що лякає своїм виглядом, а равлик, вік якого становить близько 99 мільйонів років.

Тварина збереглася в бурштині та має дивовижне покриття із щетини вздовж своєї раковини. Маленькі волоски мають довжину до двохсот мікрометрів. За словами палеонтологів, зараз їм вдалося виявити вже шість видів таких тропічних равликів. Усіх їх було знайдено у бурштині з мезозойської ери. Про це повідомляє видання Science Alert.

Дослідники зазначають, що подібні равлики з такими незвичайними раковинами існують і досі. Знахідка вже встигла отримати ім’я. Дослідники назвали її Archaeocyclotus brevivillosus

равлик, вчені, молюск
Archaeocyclotus brevivillosus

.

Згідно з припущеннями вчених, незвичайний волохатий панцир допоміг цьому виду перейти від життя у воді до життя на суші. Сам волосяний покрив утворюється зі шкіри раковини, проте точну його функцію дослідники назвати поки що не можуть. Хоча і є припущення, що пух допомагав захистити раковину равлика від пересихання або допомагав терморегуляції молюска в цілому.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що в Україні було виявлено сенсаційну знахідку. У кургані IV століття до нашої ери було знайдено останки людей та їх особисті речі.

Читайте також на сайті "Телеграф" про те, що космічний апарат NASA зміг сфотографувати Землю та її єдиний природний супутник на одній фотографії. Зонд зафіксував ці два небесні тіла з відстані понад 500 тисяч кілометрів.