Люди повертаються на Місяць: у NASA представили екіпаж місії "Артеміда" (фото)

Читать на русском
Автор
4471
Крістіна Хеммок Кох, Віктор Гловер, Рід Вайсмен та Джеремі Хенсен
Крістіна Хеммок Кох, Віктор Гловер, Рід Вайсмен та Джеремі Хенсен

Чотири астронавти вирушать до Місяця на кораблі "Оріон"

У Північноамериканському космічному агентстві (NASA) назвали імена астронавтів, які наступного року вирушать до Місяця в рамках місії "Артеміда".

Як повідомило агентство під час трансляції в YouTube, до складу місії увійдуть троє вихідців з США Крістіна Хеммок Кох, Віктор Гловер та Рід Вайсмен, а також канадець Джеремі Хенсен.

Крістіна Хеммок Кох є бортовим інженером та рекордсменкою серед жінок за часом перебування у космосі. За її плечима три експедиції на МКС.

Віктор Гловер раніше виступав у ролі пілота корабля SpaceX Crew Dragon, який вирушав до МКС. Рід Вайсмен є пілотом-випробувачем і теж бував на МКС.

Джеремі Хенсен представляє Канадське космічне агентство (CSA) та у програмі бере участь у рамках співпраці двох агентств.

Варто зазначити, що другий етап місії Артеміда стане першим за 50 років запуском людей до супутника Землі.

Місія "Артеміда" ставить за мету повернення людей на Місяць з можливим розгортанням там постійної бази. На другому етапі четверо астронавтів вирушать до космосу на кораблі "Оріон", який вже успішно літав до Місяця без екіпажу.

Астронавти не виходитимуть на орбіту супутника, а облетять його на відстані 10,3 тисячі кілометрів і повернуться на Землю, приводнившись у Тихому океані.

Очікується, що місія займе трохи більш як 10 днів. Однак поки що поспішати не варто, оскільки її збираються провести лише у листопаді 2024 року. Висадку людей на Місяці буде проведено на третьому етапі, який готують у 2025 році.

Як повідомлялося раніше, скафандр для цієї місії вже було представлено. Поки що він є лише прототипом, проте його випробування мають розпочатися незабаром.