Одразу чотири "сусідки" по Сонячній системі: коли можна побачити парад планет у квітні

Читать на русском
Автор
5861
Планети не вишикуються в ідеально рівну лінію, проте будуть видні в одній площині
Планети не вишикуються в ідеально рівну лінію, проте будуть видні в одній площині

Є два найкращі дні для спостереження

Для поціновувачів астрономії найближчим часом буде можливість насолодитися нечастим явищем — вирівнюванням планет, знаним як "парад планет". 11 квітня чотири планети Сонячної системи Меркурій, Уран, Венера та Марс вишикуються в лінію поруч на небі. Це мале вирівнювання.

Як повідомляє Starwalk.space побачити їх можна буде після заходу сонця. Аби побачити Меркурій та Уран знадобляться оптичні прилади, а от Венера та Марс будуть видні неозброєним оком.

Побачити Меркурій можна лише нетривалий час одразу після заходу сонця близько до горизонту. Шукати планети треба на західному небосхилі. Уран буде розташований між Меркурієм та Венерою. Якщо ви не встигнете подивитись парад планет 11 квітня, вирівнювання буде помітним за кілька днів до та після найкращої дати спостереження.

Парад планет в квітні 2023 року
Як парад планет виглядатиме на небосхилі

Аби побачити його найкраще треба чітко дізнатися час заходу сонця. Відрізнити планети від зірок можна по тому, що вони не блимають. Треба вийти на рівну місцевість без дерев та високих будинків з темним небом без зайвого світла навколо. Найяскравішою буде Венера. Зазначимо, що це не останній парад планет у квітні — 24 можна буде знову побачити таке ж вирівнювання на небі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що космос впливає на життя та клімат на Землі. Здебільшого галактичні явища впливали на океанічних жителів, з'ясували вчені.