Залишилось недовго: на Землю обрушиться магнітна буря, яка стане причиною північного сяйва

Читать на русском
Автор
97834
Сонячна пляма принесе "неприємні" подарунки
Сонячна пляма принесе "неприємні" подарунки. Фото На пенсії

Геомагнітний шторм накриє Україну вже найближчими днями

Велика сонячна пляма AR3296 знову нагадує про себе і на цей раз, окрім магнітної бурі, вона стане причиною нового північного сяйва над США.

За даними фахівців сонячної лабораторії Spaceweather, геомагнітний шторм рівня G3 має відбутися 10 і 11 травня.

Спеціалісти наголошують на тому, що сонячна пляма з зворотною полярністю не перестає спалахувати. Сьогодні вранці відбувся сильний вибух на Сонці, що спричинило викид корональної маси (СМЕ) в космос. Астросиноптики повідомляють, що це був четвертий вибух за останні півтори доби. Інтенсивність спалахів зростає і магнітна буря середньої потужності може бути вже на цих вихідних.

Ресурс Gismeteo демонструє графіку магнітних бур найближчими днями. Станом на 9-10 травня магнітних бур не зафіксовано, але магнітосфера Землі збуджена. Наступного дня прогнозується слабка магнітна буря, потужність якої не перевищить 5 балів, але ближче до ранку вона зміниться на невелике збурення 4 балів.

Тим часом, сайт Tesis.xras оприлюднив оновлений графік магнітних бур у травні. Вже завтра, 10 травня, слід чекати на магнітне збурення 4 балів, яке наступного дня, 11 травня, зміниться на слабку магнітну бурю, потужність якої становитиме 5 балів.

Після того буде одинадцять днів тиші на Землі, але з 23 по 26 травня геомагнітний шторм поновиться. 24 травня він сягне максимальної потужності — 5 балів, а в останні дні очікується магнітне збурення.

На початку літа фахівці прогнозують, що магнітосфера Землі буде неспокійною. 3 червня очікується магнітне збурення 4 балів, а 4 та 5 червня — магнітна буря з потужністю 5 балів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те , які дні через магнітні бурі будуть найнебезпечнішими в травні.