Ймовірність вибуху складає 40%: чи призведе сонячна пляма до магнітної бурі на Землі

Читать на русском
Автор
1882
Сонце та Земля
Сонце та Земля. Фото На пенсії

Метеозалежним варто заздалегідь підготуватись

Астросиноптики оприлюднили графік геомагнітних штормів у жовтні. Найближча магнітна буря прогнозується вже 3-4 жовтня.

Як повідомляють вчені з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) для сайту Spaceweather, нестабільна сонячна пляма звернена прямо до Землі. AR3450 має нестабільне магнітне поле, яке містить енергію для сонячних спалахів класу М (сильних).

Ймовірність виверження з сонячної плями 3 жовтня становить 40%.

Окрім того, вони показали зображення Сонця на якому у вересні було аж 134 плями — у північній півкулі становила 90, а в південній лише 44. Насправді це не є чимось незвичайним, коли північна та південна півкулі Сонця не синхронізовані. Ще в 19 столітті піонери сонячного циклу Споерер (1889) і Маундер (1890) відзначили, що часто були тривалі періоди часу, коли більшість сонячних плям виявлялися переважно в одній півкулі, а не в іншій.

Згідно з даними сайту Meteoagent сонячна активность з К-індексом 5 (слабкий сонячний шторм) триватиме 3-4 жовтня. А К-індекс 4 (невелике магнітне збурення) прогнозується 5 жовтня.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, якою буде погода у жовтні цього року. Метеоролог розповіла, де будуть максимальні опади.