Унікальний скарб золотих прикрас знайшли на Київщині: коли їх зробили

Читать на русском
Автор
861
Золото було у культурних нашаруваннях в керамічній схованці
Золото було у культурних нашаруваннях в керамічній схованці

Окрім золота знайшли перламутровий бісер

Поки в Іспанії вилучають в контрабандистів золоті скарби України скіфської епохи, на теренах Київської області знаходять нові артефакти. Їх виявили у Білій Церкві під час археологічних досліджень. Датуються вони приблизно 17-18 століттям, адже були знайдені саме в цьому культурному нашаруванні.

Як зазначається на сайті Інституту археології НАН України, це знайдені на розкопках об'єкти — давньоруського та козацьких часів, а скарб найімовірніше належить до часів Гетьманщини. Загалом це 12 золотих предметів, що важать близько 28 грамів. Окрім них у невеличкій керамічній посудині був перламутровий бісер.

Науковці пояснюють, скарб цих часів — дуже рідкісна знахідка. Вона має не тільки сакральне значення, а й демонструє рівень розвиту ювелірного мистецтва та матеріальної культури того часу. Скарб передано до фондів археомузею НАН.

Для довідки: Гетьманщина — козацька держава, що утворилась після повстання Богдана Хмельницького та існувала в 1648 – 1764 роках на частині території сучасної України. Ця держава була визнана країнами світу, підтримувала з ними дипломатичні зв'язки, мала прапор, герб та управлялась гетьманом. Київ на той момент не був столицею, але входив до великих міст Гетьманщини.

Карта Гетьманщини у порівнянні з картою сучасної України
Карта Гетьманщини у порівнянні з картою сучасної України

Раніше "Телеграф" розповідав, що після тривалих судів Україні вдалося повернути легендарне Золото скіфів. На остаточне рішення знадобилось 9 років.