В Естонії прийняли несподіване рішення щодо радянських пам'ятників

Читать на русском
Автор
2556
DELFI Новина оновлена 07 березня 2023, 14:43

Президент розкритикував законопроект за невизначеність формулювань

Громадяни Естонії здебільшого негативно ставляться до радянських символів, однак законопроект про знесення відповідних пам’ятників несподівано "забуксував". Президент Алар Каріс не погодився підписувати поправки до документів про знесення радянських пам’ятників.

Про це повідомляє видання ERR.

Президент розкритикував законопроект за невизначеність формулювань і повернув його на доопрацювання до парламенту. За словами Алара Каріса, поправки, запропоновані парламентом, можуть бути витлумачені неоднозначно.

"З пояснювальної записки до закону випливає, що забороненими є передусім об’єкти, пов’язані з діяльністю Радянської влади. Проте сама заборона сформульована набагато ширше. У такій ситуації виконавець закону повинен робити припущення про те, що ж мало на увазі насправді", - передає видання слова президента.

Каріс підкреслює, що принцип правової ясності вимагає, щоб закон був досить ясним і зрозумілим, щоб кожен міг передбачити дії держави та відповідним чином скоригувати свої дії.

Водночас сам демонтаж "об’єктів, які порушують почуття справедливості суспільства або становлять загрозу безпеці Естонії", він назвав "легітимною ціллю".

Очевидно, пам’ятники таки будуть знесені, але зроблять це пізніше – після уточнення формулювань у законопроекті та його підтвердження.

У матеріалі йдеться про те, що закон встановлює правила демонтажу з громадського простору невідповідних споруд, особливо радянських пам’яток. До цього часу демонтаж пам’ятників із забороненою символікою проводили на підставі загальних норм правопорядку та пенітенціарних норм.

Наприкінці минулого року робоча група по радянських пам’ятках при державній канцелярії Естонії рекомендувала знести або замінити 244 із 322 радянських пам’яток. 56 із них уже було демонтовано на той час, а ще 74 — визнано "нейтральними".

Нагадаємо, раніше ми писали, що поки що в Естонії думають над знесенням радянських пам’яток, на її вулицях з’являються російська військова техніка, підбита в Украні.

Також ми повідомляли, що в Україні зносять не лише радянські пам’ятки, а й імперські.