Запрошуємо до НАТО: парламент Литви ухвалив гучну резолюцію щодо України

Читать на русском
Автор
5022
nato.int

Литва хоче бачити Україну у складі НАТО

НАТО продовжує допомагати Києву у відбитті російської агресії і бачить Україну в "євроатлантичній родині". Ще одним підтвердженням цього стало важливе рішення литовського парламенту.

Як повідомляє пресслужба парламенту Литви, Вільнюс хоче бачити Україну у складі НАТО і намагається формувати її включення до альянсу. Сейм ухвалив резолюцію про запрошення України до НАТО на найближчому саміті альянсу.

Нагадаємо, що саміт НАТО у Вільнюсі пройде 11-12 липня 2023 року. В Україні, до речі, вбачають у ньому можливість держав-членів Північноатлантичного альянсу виправити помилки, допущені на саміті у Бухаресті 2008 року.

"Тепер союзники повинні все обговорити і вийти на чіткий результат, якого буде досягнуто у Вільнюсі. Якщо коротко, мій меседж такий: Вільнюс 2023 року – це можливість виправити помилки Бухареста 2008 року", – розповів глава МЗС України Кулеба.

Варто зазначити, що 2008 року очікувалося, що на саміті у Бухаресті Україна отримає План дій щодо членства в НАТО. Проте держави-члени тоді відклали таке рішення.

Нагадаємо, раніше ми писали, що позиція НАТО щодо заявки України на вступ до альянсу "залишається незмінною" і полягає в тому, що "вона стане його членом", проте без перемоги у війні з росією питання вступу не матиме значення.

Також ми повідомляли, що Зеленський пояснив, яка річ необхідна Україні для вступу до НАТО.