Чи довго залишилося Путіну і хто буде його наступником?

Читать на русском
Автор
1767
Президент Росії Володимир Путін і міністор оборони Сергій Шойгу
Президент Росії Володимир Путін і міністор оборони Сергій Шойгу. Фото aljazeera.com

Хто з людей наближених до вершини влади має шанс стати наступним президентом Росії?

Питання про те, коли, і головне, хто змінить Володимира Путіна на посту президента Росії турбує багатьох аналітиків і експертів. Чи стане легше від цієї зміни самим росіянам, і тим сусідам, які страждають від імперських амбіцій Кремля? Очікувати цього, мабуть, не доводиться, враховуючи, що деякі наступники спокійно дозволяють собі виправдовувати геноцид і лякати своїх громадян долею Югославії.

Недавня стаття на сайті телекомпанії "Aljazeera" розповідає про те, як йдуть справи з спадкоємністю влади в РФ. "Телеграф" пропонує вам ознайомитися з її перекладом.

Незважаючи на те, що Володимир Путін вперше був обраний президентом Росії в 2000 році, в даний час він відбуває свій "нульовий" термін — згідно закону, який "анулював" три його попередні президентські терміни і нинішній.

Закон, який дозволяє йому балотуватися на два шестирічних терміну в 2024 і 2030 роках, був символічно підтриманий депутатом Валентиною Терешкової, першою жінкою, яка полетіла в космос в 1963 році.

"Прості люди просто попросили мене" представити законопроект, сказала вона, і Державна Дума, в якій домінують прихильники Путіна, в березні 2020 року його схвалила.

"Ми не приймаємо його" — такими мають бути наші єдині слова про анулювання ", — заявив росіянам лідер опозиції і борець з корупцією Олексій Навальний.

Кілька місяців по тому після цих слів він ледь переживе отруєння нервово-паралітичною речовиною, яке, за його твердженням, організували за вказівкою Путіна.

Путін все ще обмірковує ідею чергового терміну.

"Я ще не вирішив, чи буду я брати участь у виборах в 2024 році", — сказав він в грудні 2020 року.

З самого початку свого президентства він створював образ здорової людини, яка захоплюється активним відпочинком, яка займається дзюдо, плаває і катається на конях.

Але 7 жовтня йому виповнюється 69 років — і багато хто задається питанням, хто і коли його змінить.

Прокремлівські спостерігачі відмовляються навіть називати його потенційних наступників з числа нинішніх урядовців. Справа не в Путіні, а в людях, які зацікавлені в збереженні списку цих імен до години X.

Сергій Бізюкін, активіст опозиції, якого вигнали з Росії в 2019 році після спроби балотуватися в президенти, так відгукується про цю ситуацію: "Путін підозрілий і потайний. Навіть якщо він вибере когось в якості наступника, він не розкриє це завчасно. Хоча я сумніваюся, що за життя він думає про те, щоб відпустити владу. А диктаторів рідко хвилює, що буде далі".

Усунення супротивників

При Путіні Кремль скрупульозно відсіває всіх харизматичних критиків.

Загрози і тиск змусили Гаррі Каспарова, колишнього чемпіона з шахів, а нині лідера протестів, виїхати з Росії в 2013 році.

Скандальний письменник Едуард Лимонов, який заснував заборонену Націонал-більшовицьку партію, став лояльним Кремлю після анексії Криму в 2014 році, за яку він виступав з 1990-х років.

Перший прем’єр-міністр Путіна Михайло Касьянов, який об’єднав зусилля з ліберальним демократом Борисом Нємцовим, пішов з політики після того, як в 2015 році Нємцова вбили.

Ірина Хакамада, депутат парламенту тричі, що балотувалася проти Путіна в 2004 році, зараз працює бізнес-тренером і телеведучою.

Тим часом, потенційні наступники з вищих ешелонів влади були переведені на незначні посади.

Коли в 2008 році закінчився другий президентський термін Путіна, він вибрав тимчасовим наступником свого давнього підлеглого Дмитра Медведєва, книжкового юриста з обмеженим кругозором.

Медведєв почав обережні реформи, в той час як Путін був його "сірим кардиналом", прем’єр-міністром. У 2012 році Путіна було переобрано на пост президента.

Він залишив своє місце Медведєву, поки в минулому році не розпустив кабінет Медведєва і не призначив його заступником голови Ради Безпеки, тобто відправив на символічне пасовище для низведених колишніх.

Лідери так званої "системної опозиції" старі і політично беззубі.

Комуніст Геннадій Зюганов, який брав участь у всіх президентських кампаніях з 1996 року, відомий своєю нехаризматичністю.

75-річний Володимир Жириновський — ультранаціоналіст, чиї дивовижний популізм і ексцентричність протягом десятиліть нагадували колишнього президента США Дональда Трампа.

Жириновський широко відомий як політичний клоун, який заманює незадоволених правих і загрожує Заходу.

Найменш чисельну партію "системної опозиції" "Справедлива Росія" очолює 69-річний Сергій Миронов, колишній геолог, який двічі балотувався в президенти, обіцяючи націоналізувати нафтову промисловість і прирівняти корупцію до державної зради.

Буддист з Туви

Деякі спостерігачі зробили ставку на міністра оборони Сергія Шойгу, який найдовше працював в уряді Росії і є другим за популярністю політиком після Путіна.

Його ім’я типово російське, але він родом з Туви, бідної тюркомовної провінції буддистів, яка межує з північно-західним Китаєм і має один з найвищих показників вбивств і самогубств в Росії.

Деякі тувинські інтелектуали навіть вважають Шойгу реінкарнацією Субедей, монгольського генерала, армія якого вісім століть тому спустошила територію, яка зараз є Росією і Україною.

Шойгу почав свою кар’єру на початку 1990-х років в якості глави міністерства з надзвичайних ситуацій, зробивши його високоефективною мілітаризованою структурою.

Вважався ліберальним демократом до приходу до влади в міністерстві оборони в 2012 році. Шойгу очолив найбільші досягнення Кремля — анексію Криму і порятунок уряду сирійського президента Башара Асада.

Шойгу називав провокацією твердження про те, що, нібито, російські військові захоплюють Крим

Напередодні парламентських виборів 19 вересня Путін призначив його уособленням "Єдиної Росії", правлячої партії, яка ганебно провалюється в опитуваннях громадської думки.

66-річного Шойгу часто бачать по телевізору на рибалці і полюванні з Путіним — символічне помазання, яке, на думку деяких, робить його найбільш вірогідним наступником.

Володимир Путін і Сергій Шойгу на відпочинку
Володимир Путін і Сергій Шойгу на рибалці та полюванні завжди разом

«У нього серйозні шанси, на даний момент набагато вищі, ніж у будь-кого іншого», — вважає Микола Мітрохін, дослідник з Бременського університету Німеччини.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу