Нічого не обіцяли: лавров зробив гучну заяву за згодою про зерно

Читать на русском
Автор
19998
Під час візиту до Конго лавров озвучив нову фантазію кремля
Під час візиту до Конго лавров озвучив нову фантазію кремля. Фото zbruc.eu

росіяни продовжують шукати виправдань ракетному удару по торговому порту Одеси

Про те, що угоди з росіянами не вартують і паперу, на якому вони надруковані, уже добре розуміють у США і тому готують запасний план по вивозу українського зерна. Тим часом так званий міністр закордонних справ рф сергій лавров зробив нову гучну заяву щодо атаки на порт Одеси після підписання зернових домовленостей у Стамбулі. Тепер він заявив, що в рамках угоди росія не брала на себе зобов'язань, що заважають продовжувати спеціальну військову операцію та знищувати військову інфраструктуру.

Про це лавров завив під час візиту до африканської держави Конго, передає "Комерсант". Голова МЗС росії також звинуватив захід у "спотворенні" інформації про ракетний удар. За його словами, рф намагались дискредитувати. "Якщо говорити про епізод, який ви згадали і який стався в Одесі, то немає нічого в зобов'язаннях, які росія взяла на себе, у тому числі в рамках підписаних 22 липня у Стамбулі угод, що забороняло б нам продовжувати спеціальну воєнну операцію, знищуючи військову інфраструктуру та інші військові цілі", — цитує видання лаврова.

Він зокрема заявив, що цілями окупантів була "так звана військова частина Одеського порту". В такому разі, вважає лавров, жодних перепон для вивозу українського зерна морем не виникає.

Як повідомляв "Телеграф", це уже не перша спроба росії виправдатись за влучання двома "Калібрами" у одеський торговий порт. Атака сталась 23 липня – наступного дня після підписання у Стамбулі угод, які мали розблокувати експорт українського зерна і попередити голод в Африці та на Близькому Сході. Спершу росія заявляла, що вона тут взагалі ні до чого, потім речниця лаврова марія захарова заявила, що ціллю атаки був "український військовий катер". Україна після атаки підтвердила, що не відмовляється від намірів експортувати своє зерно морським шляхом і виконати умови Стамбульських домовленостей. Втім, цей процес пов'язаний із кількома серйозними ризиками, один з яких – це очевидно росіяни.