Від повістки тепер не сховатись: в росії схвалили гучний закон, ухилянти стануть безправними (оновлено)

Читать на русском
Автор
1576
Мобілізація у росії
Мобілізація у росії. Фото focus.ua

Якщо призовник продовжить "косити", то згодом держава його просто "паралізує"

Попри нібито завершення мобілізації, в росії повним ходом відбуваються мобілізаційні заходи. Путінський режим вирішив ще більше закрутити гайки росіянам і тепер "косити" від армії в рф стане практично неможливо.

У новому драконівському рішенні уряду рф, яке суперечить російському законодавству, розбирався "Телеграф".

Як стало відомо, 11 квітня Держдума росії, все ж таки розгляне скандальний законопроект про "е-повістки", який дозволить зрівняти в законності паперові та електронні версії цього документа.

Галас навколо "е-повісткок" здіймали вже давно, але тепер жити в росії стане ще "веселіше", а шпарину для "руссо туристо", котрі втікали за кордон від війни, прикриють.

Що хочуть зробити у росії

Комітет із оборони пропонує зберегти традиційні паперові повістки та оповіщення через роботодавця, а також запровадити сповіщення рекомендованими поштовими відправленнями та їхнє дублювання в електронному вигляді через Держпослуги чи МФЦ.

"Якщо людина не отримує повістку або вдає, що не отримує, то вона буде зобов’язана під час наступного призову протягом двох тижнів добровільно з’явитися у військовий комісаріат. Якщо вона цього не зробить, то їй за цифровим підписом військового комісара прийде повідомлення про те, що вводяться обмеження на виїзд і будуть інші обмежувальні заходи", — розповідає один із депутатів.

Таким чином, за неявку у двотижневий строк після отримання електронної повістки росіянин більше не зможе виїхати за кордон. Тобто втекти від призову на війну, як це було раніше, просто не вийде.

Більше того, якщо призовник продовжить "косити", то згодом держава його просто "паралізує". Адже згідно з поправками, якщо призовник знову не з’явиться, то за 20 днів йому заборонять керувати транспортом, укладати угоди з нерухомістю, реєструвати індивідуальне підприємництво, а також брати кредити.

При цьому найцікавіше: сказати, що "у мене не було інтернету і я не побачив повістку"- не вийде. Все тому, що повістка буде вважатися отриманою з моменту розміщення її в особистому кабінеті військовозобов’язаного.

Докладніше про відомі поправки в законі про повістки:

  • позбавляти водійських прав тих, про кого не актуалізована інформація у військкоматах;
  • забороняти виїзд із країни одразу після отримання повістки;
  • роботодавці та виші через "Держпослуги" надаватимуть відомості про військовозобов'язаних, необхідні для постановки на військовий облік;
  • здійснювати постановку на військовий облік без явки до військкомату;
  • направляти повістки не за місцем прописки, а за місцем фактичного перебування;
  • заборонить ухилянтам реєструвати ІП, оформляти права на нерухомість та автомобілі.

"Якщо електронна повістка відправлена у особистий кабінет, значить вона вважається вже врученою. Це ваші проблеми (якщо не зайшов у особистий кабінет. — Ред.). А якщо ви в тайзі, то нічого страшного, ви ж колись з’явитесь в інтернеті. У такому випадку, якщо ви туди не зайшли (у особистий кабінет. — Ред.), ви наражатиметеся на певні обмеження", — заявив депутат Держдуми Андрій Луговий

Оновлено: Держдума 11 квітня ухвалила в остаточному ІІІ читанні закон про єдиний реєстр військовозобов'язаних. Тепер все выщесказане вступає в силу.

При цьому варто зазначити, що така розсилка суперечить російському законодавству, яке говорить, що повістку повинні вручати особисто під підпис. Але, мабуть, поки росія зазнає колосальних втрат в Україні, жодні формальності путіна вже не зупиняють.

Важливе зауваження, що закон про електронні повістки не поширюватиметься на весняний призов, тому, найімовірніше, на кордонах росії найближчим часом очікуються великі пробки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Пензенській області росії придумали нову "фішку", щоб росіянам було складніше уникати мобілізації.