F-16 для України: ЗМІ розібралися, що може означати відмова Байдена

Читать на русском
Автор
1443
Джо Байден
Джо Байден. Фото Відкриті джерела

Переговорів щодо поставок винищувачів ще не було на високому рівні

Президент США Джо Байден заявив, що Штати не відправлятимуть зараз винищувачі F-16 в Україну, яка дуже їх потребує. Однак поставки все ж таки можуть відбутися.

Як передає видання Politico, у понеділок, 30 січня, журналісти поцікавилися у Байдена, чи він підтримує передачу винищувачів Україні. На це Байден дав однозначну відповідь: "Ні".

Зазначається, що один з офіційних представників США заявив, що адміністрація ще не проводила переговорів щодо цієї теми на високому рівні. Тобто не схоже, що заява Байдена є результатом аналізу внутрішньої політики.

За його словами, існує також ймовірність того, що Сполучені Штати можуть схвалити реекспорт винищувачів F-16 із третіх країн, які їх експлуатують, що є вимогою для передачі бойових літаків американського виробництва.

У виданні також наголошують, що поки що залишається незрозумілим, що означало "ні" президента — "ніколи" чи "не зараз". Адміністрація неодноразово заявляла, що рішення щодо допомоги у сфері безпеки залежать від бойових дій в Україні.

Раніше в інтерв’ю MSNBC заступник радника з національної безпеки Джон Файнер сказав, що США "дуже обережно" обговорюватимуть винищувачі з Києвом та його союзниками.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Німеччині висловили свою позицію щодо постачання Україні винищувачів F-16. На думку Бориса Пісторіуса, про це не може й мови йти. Водночас ці винищувачі наша країна може отримати від Нідерландів. Питання про постачання має розглянути уряд країни.

Цікаво на слова Байдена відреагував військовий журналіст Сергій Ауслендер: "По-перше, він міг просто питання не розчути. Колеги там кричали, як навіжені, а у людей похилого віку традиційно — проблеми зі слухом. По-друге, слова тут жодного значення не мають. І про танки казали те саме і про інші озброєння, а все це дають, може не так швидко, як хотілося б, але дають. І західна зброя має драматичний вплив на перебіг війни. Згадайте хоча б історію з "Хаймарс".